Петър Кичашки

Петър Кичашки е юрист, правозащитник, политически и граждански активист. Изпълнителен директор на Института за модерна политика. От 2017 г. е член на Комисията за защита от дискриминация. Автор на стотици статии, колумнист в множество издания.

В сферата на хората с увреждания

Петър Кичашки е дългогодишен активист за правата на хората с увреждания. Десет години преди да влезе в КЗД той води и печели десетки дела за недостъпна среда, която се явява форма на дискриминация. Участва като активист в десетки правозащитни акции – затварял се е в клетка пред Народното събрание, заключвал се е с вериги пред Столична община и много други.

В Комисията за защита от дискриминация е инициатор на националната безсрочна кампания “Достъпна България”. В рамките на инициативата стотици обществени обекти (банки, застрахователни компании, телекоми, доставчици на комунални услуги и други) биват проверявани за достъпна среда и ако такава отсъства, КЗД налага сурови глоби.

Петър Кичашки е служил като регионален координатор на влиятелната европейска организация Европейска мрежа за независим живот със седалище Брюксел, Белгия. Като координатор на организацията той направлява дейността й в 11 държави в Южна Европа. В този период участва и като съорганизатор на обучителна сесия за младежи с увреждания, организирана от Съвета на Европа в Страсбург, Франция.

Професионално развитие

В професионален план Петър Кичашки развива разнородна дейност. Работата на му в Института за модерна политика е на обществени начала и парелно с нея той е участвал и реализирал множество бизнес инициативи.

Петър Кичашки е един от учредителите на браншовата организация Асоциация на рециклиращата индустрия. Известно време е бил представител на член на Управителния съвет на организацията. Има дългогодишен опит в сферата на управлението на отпадъците, рециклирането и търговията с метали. Също така е развивал и дейност в сферата на търговията с природен газ и горива, както и е реазлизирал различни инициативи в сферата на социалното предприемачество.

Образование

Роден във Видин. Завършва Природо-математическата гимназия “Екзарх Антим I”. След това завършва в програма “Право” на Нов български университет. Специализирал дистанционни курсове в Станфордския университет, Йейлския университет, Северозападния университет и Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн. Специализира в сферата на уврежданията в базираната в Трир, Германия Академия за европейско право. През октомври 2018 г. по покана на Държавния департамент на САЩ участва в обучение на Graduate School USA във Вашингтон и Ню Йорк, САЩ.

Подробна биографична справка за Петър Кичашки може да намерите тук.