Емил Георгиев: Прекият избор на магистрати изисква ВНС

emil Емил Георгиев член на консултативен борд на Института за модерна политика беше представител  и специален гост на публична дискусия проведена от Гражданска инициатива „Справедливост” на тема: „Прекият избор на съдии и прокурори – дългоочакваното разделение на властите или обикновен популизъм, открита от председателя и Иван Груйкин.

Основните предложения на дискусията бяха свързани със структурна реформа на съдебната система, нов начин на овластяване на съдии и прокурори като се включи и пряк избор на отделни категории магистрати. Беше наблегнато на реализация на конституционните принципи на народния суверенитет и разделение на властите.

За прекият избор на съдии и прокурори беше заложена нова теза да се провежда с пряк избор от граждани, а не със свикване на Велико народно събрание. Емил Георгиев опроверга реализирането и, защото без свикване на Велико народно събрание се извършва пряко нарушение на конституцията на Република България и противоречи изначално на предложението.

В дискусията участваха още много общественици и магистрати като доц. Иво Христов, адв. Йонко Грозев, д-р Атанас Славков, г-н Беронов и др.