Борислав Цеков: ГЕРБ е фабрика за „черно” и „сиво” законодателство

Председателят на Института за модерна политика Борислав Цеков в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Г-н Цеков, какви са оценките на Института за модерна политика за приеманото от мнозинството в парламента законодателство?
Борислав Цеков: Ние оценяваме законодателната дейност по конкретни критерии – има ли ясно дефинирана законодателна политика, отговаря ли на европейските правозащитни стандарти и на принципите на добро управление. Ако проследим констатациите, анализите и изводите в нашите редовни доклади „За състоянието на парламентарното управление” от последните две години ще се открои устойчива негативна оценка. Правителственото мнозинство на ГЕРБ, част, от което доскоро бяха Синята коалиция и екстремистите от „Атака”, бълва некачествени закони, които газят правата на хората и открито прокарват частни и корпоративни интереси в ущърб на широкия обществен интерес. Работи се на парче, без стратегия, без визия за развитие на различните управленски сфери. Затова реформите са напълно блокирани и в здравеопазването, и в образованието, а хората по джоба си усещат, че живеят много по-лошо отколкото преди три или пет години. Няма никаква антикризисна политика, която да намира и своето законодателно изражение. Царят хаос и некомпетентност.
Фокус: Институтът за модерна политика води регистър на сивото и черното законодателство – дайте примери.
Борислав Цеков: ГЕРБ е истинска фабрика за черно и сиво законодателство. Примерите изобилстват още от първите дни на този парламент. Общо от началото на мандата ние сме регистрирали 87 законодателни инициативи на кабинета и мнозинството, които попадат в сивата зона – т.е. уреждат частни, корпоративни и лични интереси на отделни депутати и свързани с тях лица и групи или въвеждат прекомерни регулации в ущърб на свободата на стопанската инициатива и гражданските права. Като започнем с частните законопроекти, с които депутати от ГЕРБ си уредиха свои бизнес интереси – поправките в законите за нотариалната дейност и за лова. Минем скандалния правителствен законопроект за промени в Закона за автомобилните превози, който щеше да узакони отново детските екскурзии с амортизирани автобуси, които бяха забранени след трагедията в р. Лим. Поправките, свързани с либерализацията на ГМО. Отменената забрана в Закона за обществените поръчки, според която не се допускаше фирма да кандидатства за обществена поръчка в едно министерство, ако роднина на министъра е в нейното ръководство. Безпрецедентният случай с фалшификацията на „Държавен вестник” от представители на ГЕРБ, когато беше премахната от Закона за наркотичните вещества и прекурсорите забраната за реклама на наркотични вещества. И прочие. Част от тези порочни законодателни идеи бяха осуетени от острата гражданска и медийна реакция, но самият факт, че подобни законови текстове, носеха подписа на министър-председателя или на депутати от мнозинството – т.е. изразяваха политическата воля на управляващите – е достатъчно симптоматичен.
Фокус: А какво е „черно” законодателство?
Борислав Цеков: Така се дефинират законови норми, с които се създават корупционни предпоставки и уврежда значими обществени интереси.
Фокус: Дайте примери.
Борислав Цеков: Вижте промените в Закона за концесиите, готвени от Министерския съвет с цел да се узакони заграбването на територии изключителна държавна собственост в Национален парк „Пирин“ от частна фирма, изградила ски-писти. Друг пример е скандалният проект за промени в Закона за Българския червен кръст, разработени от Министерството на финансите и намиращи се в съгласувателна процедура в МС. С тях се готви скрита приватизация и източване на имотите на БЧК. Предвижда се държавата да се намеси в делата на една автономна обществена организация, създадена и по силата на международни конвенции, като й се отнемат недвижими имоти в нарушение на конституционните принципи за неприкосновеност на частната собственост и забрана за отчуждаване без предварително и равностойно обезщетение, както и на правото на сдружаване.
Друг пример за „черно” законодателство, прието от правителството и мнозинството на ГЕРБ, бяха промените в Кодекса за социално осигуряване, отменени впоследствие от Конституционния съд, с които се национализираха средства от сметките на осигурените лица в частните пенсионни фондове.
Фокус: Какъв е апетитът към БЧК и Планинската спасителна служба?
Борислав Цеков: Очевидно корупционен. Управляващите искат да си приватизират тайно апетитните имоти на спасителната служба, които се намират на Витоша, в Банско, Боровец и пр. Искат да си сложат свои партийци. Понеже БЧК е автономна и независима, решават да отделят против волята на БЧК планинското спасяване, да си сложат някоя нова „калинка” или типаж като „Румяна Желева”. Предвидили са в законопроекта тези имоти да се ползват от Планинската спасителна служба, забележете „до отпадане на нуждата от това”. Тоест утре ГЕРБ ще реши по целесъобразност, че е „отпаднала нуждата” от такива имоти в планинската служба и ще ги приватизира в интерес на бизнес кръговете, които се толерират от Борисов.
Фокус: Какъв е механизмът за подготвяне на законопроект на черно?
Борислав Цеков: Когато няма стратегия, няма публично обявена политика и приоритети, които се следват, а всичко се решава еднолично от Борисов, вън от легитимните институции, сутринта е едно, вечерта съвсем различно – това е хранителната среда за онези, които искат да прокарат „черно” законодателство.
Фокус: Защо в този парламент е толкова лесно да се промъкнат лобистки текстове; предишните парламенти имунизирани ли са били?
Борислав Цеков: Защото не ни управлява нормален и демократично устроен политически субект с ясни ценности, идеология и отговорност пред обществото. Напротив, на власт е една групировка от средни милиционерски кадри и агентурен апарат на Държавна сигурност, от хора, свързани с онова, което обществото ни обозначи като „мутри” и от не особено кадърни кариеристи без политически цвят. Такъв политически субект по правило е безотговорен. Затова управлението на ГЕРБ открито ерозира държавността и парламентаризма. Защото решенията не се вземат в институциите, а самите институции са маргинализирани. Управлява се еднолично и според личните интереси и даже капризи на едноличния партиен водач и неговите „гаулайтери”. Това е моделът „Борисов” – клиентелизъм, ерозия на държавността и гражданските права.
Фокус: Каква е ролята на гражданските структури в недопускането и разкриването на лобистки текстове в законопроектите?
Борислав Цеков: Да следят за управленски гафове, да защитават обществения интерес и да упражняват демократичен и справедлив натиск върху властта.