Гражданският кандидат Владо Дончев: Не съм зависим от партии и олигарси

Интервю на гражданският кандидат за кмет и водач на листата на Гражданската мрежа за Модерен Пловдив Владимир Дончев във в.”Марица”:

Г-н Дончев, защо в последния момент разбрахме, че се кандидатирате за кмет на Пловдив?

След Парламента си дадох дълга почивка от активната политика, която трая близо две години. Продължих обаче да следя процесите и се ужасих от блатото, в което постепенно затъва страната. Кризата и некомпетентното управление на ГЕРБ водят до срив на бизнеса, безработица, застой и повсеместно отчаяние. Още по-тежко е положението в Пловдив. Тук последиците от аматьорските изпълнения на Бойко Борисов в национален мащаб се засилват многократно от провинциалното, във всяко отношение, управление на града от екипа на Славчо Атанасов. Пловдив е обзет от хидрата на една клонирана олигархия, която го задушава от години, и заедно с това е поставен в тежка финансова зависимост от централната власт. Намеренията на ГЕРБ да постави Пловдив на командно управление от София, директно афиширани от Иван Тотев, са не само противоконституционни, но направо възмутителни. Всичко това ме мотивира да сложа кандидатурата си на масата.

Какво имате в предвид, като говорите за клонирана олигархия?

Твърдя, че олигархията е клонирана, защото нейните интереси се представляват от персоните на няколко кандидати за кмет. Първенец е всеизвестният Гергов с неговите претенции за мнозинство в бъдещия Общински съвет чрез съветниците на Славчо Атанасов. След него са Дани Каназирева и разбира се червеният Търновалийски. Заедно с това, зад фигурата на Каназирева наднича известният с близостта си с циганските брокери на гласове хотелиер Владислав Кисьов. Младият и напорист Титюков е представител на интересите на екскмета Чомаков, на когото явно само финансовото благосъстояние не е достатъчно. Боклукчийският бизнес е представен от кандидата за съветник Георги Колев, отколешен приятел и съдружник на боса си Атанас Търев. Единствено Илко Николов от Синята коалиция не представлява местни олигархии, но тъмната сянка на Костов зад него е достатъчна да бъде причислен в кръга на зависимите кандидати.

С какво сте по-добър от другите кандидати?

Въобще не се срамувам да се съглася, че съм по-добър от тях, защото това е така. На първо място, не съм зависим от никакви олигарси и партии, защото кандидатурата ми е гражданска и надпартийна. Тя се подчинява само на принципите на Гражданската мрежа за модерна политика, която е гражданско обединение с хоризонтална структура. А тези принципи са принципите на доброто управление, прозрачността и нулевата толерантност към корупцията, които ще прилагам в своето управление като кмет. На второ място, аз имам солиден политически, професионален и житейски опит, който никой от останалите не притежава. За илюстрация ще ви кажа, че когато Славчо Атанасов се е вписал като адвокат през 2001 г., аз вече бях председател на пловдивската адвокатска колегия. Опитът, който съм натрупал в политиката, в реални управленски ситуации и в живота, е несравним с този на другите кандидати. Това е изключителен капитал за всеки управленец, който май само у нас не се цени достатъчно. На трето място, аз съм човек с ясно и проследимо четири поколения назад потекло на пловдивчанин. Родът ми е в Пловдив от 1896 г., т.е. повече от 115 години. Всички знаят кой е прадядо ми, дядо ми, баща ми – все уважавани хора. Проследима и прозрачна е политическата ми кариера още от 13.11.1989 г., когато бях сред организаторите на първия демократичен митинг в Пловдив.

Кои са избирателите, които ще гласуват за вас?

Иска ми се това да са младите хора на Пловдив. Хората с въображение, упоритост и трудолюбие, които са гръбнака и бъдещето на града. Макар и роден и израснал в центъра, напоследък заради кампанията съм често в Тракия и съм заразен от младостта и радостта в този почти отделен град в града. Густо ми е да гледам многобройните майки с деца, глъчката в градинките и Форума, въобще живота, който кипи там. Искам тези хора да гласуват за мен, за идеите ми за модерен Пловдив и заедно да ги направим реалност.
Искам да направим Пловдив фестивален град от световна величина, с каскада от съвременни събития, които да привлекат туристи и да повдигнат качеството на живот. Нали разбирате, че това означава и повече заетост, работа, по добро качество на живот. Заедно с това залагам и на старите филибелии, които знаят кой съм и за какво се боря от толкова години.

Oт кои политически партии сте подкрепен?

Гражданската мрежа е регистрирана в Пловдив като местна коалиция от две партии – Българска нова демокрация и Българска партия Либерали. И двете са почтени и незабъркани в минали управления, демократични политически организации. Ще повторя обаче, че кандидатурата ми е надпартийна и подчинена на определени принципи. Тези принципи обединяват близо 30 кандидати за кметове на Гражданската мрежа за модерна политика в различни български общини – като Видин, Враца, Сливен, Бургас, Пловдив и др.
– Коя е първата задача, с която ще се захванете като кмет?

Първото ми решение ще бъде да премахна паяците, които рекетират гражданите с помощта на полицията и пълнят джобовете на незнайни фирми. Тази практика ще я прекратя незабавно, но заедно с това ще предложа двойно завишаване на глобите при неправилно паркиране. Ще учредя общински фонд от приходите от глоби, с който ще започнем строителство на многоетажни и подземни паркинги в централната част на града. Кино “Космос” обаче не трябва да става паркинг, а сграда за култура, експозиции и перформанси.

Как ще протече вашата предизборна кампания?

Неразточително, за разлика от тези на другите кандидати, които хвърлят огромни пари за външна реклама, скъпи концерти, огромна печатна продукция. Главната е заприличала на политически панаир със сергии на кандидатите на по-големите играчи. Кошчетата са пълни с физиономиите им. Предпочитам преките срещи с хората очи в очи и разговорите с тях. Ще се опитам да стисна 10 000 ръце до края на кампанията. Доколкото шоуто е част от съвременния политически живот, може да опитам да покажа нещо по-интересно и атрактивно, разчитайки на безкористната подкрепата на близки приятели артисти и на таланта на собствената ми дъщеря Ани и нейната танцова школа – известната “Денс Академи”.

Как ще коментирате това, че последните данни сочат, че Пловдив е градът с най-малко усвоени средства по европейските програми?

Като илюстрация на факта, че местната некомпетентност и провинциално мислене водят до реална загуба на пари за Пловдив и пловдивчани. Като че ли и кметът и областният управител прекомерно се фокусират в конкретни дребни проекти за чистота, местна инфраструктура, но им липсват мащабът и перспективата на бъдещото развитие на града. Аз искам обаче и да развия една по-различна от общоприетите гледна точка по отношения на еврофондовете. Както знаете, в момента тече дискусия в Брюксел за приоритетните об ласти на финансиране в ЕС за следващия финансов период от 6 години. Преобладава мнението, че средствата следва да се пренасочат от инфраструктура към развитие на иновации, научни изследвания, изобретения и развойна дейност. Това, от една страна, означава горчиво разочарование за Бойко Борисов, тъй като любимите му магистрали може да закъсат сериозно. Още повече че той ги строи в момента с наши български пари и чака тепърва да му ги платят от ЕС. Но за Пловдив това е и голям и неочакван шанс, защото като университетски град с голям научен потенциал, особено в модерните сега биотехнологии, може да получи значителни средства и да задмине в иновационно отношение другите български градове!