Само Владо Дончев може да изгони олигархията от общината

в. “Марица” – интервю с Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика:

Г-н Цеков, как Ви изглежда предизборен Пловдив? Различава ли се тук кампанията от останалите големи градове?

Различава се. Тук кампанията тече от месеци. Хвърлят се милиони от местни олигарси, които искат да запазят или да овладеят нови позиции в общината. Погледнете улиците, залети с лъскавата предизборна агитация. Първите огромни билбордове се появиха още в началото на лятото, мисля на Каназирева. В Пловдив по-най ясен начин изборите са подредени по оста олигархията срещу гражданите.

Какво имате предвид?

Нека всеки си зададе въпроса защо се хвърлят тези милиони от страна на няколко местни олигарси. Не става дума някой да направи малки дарения за кандидати, които подкрепя. Говорим за милиони. Хайде, БСП и ГЕРБ си имат милиони от държавната субсидия – те харчат пари на данъкоплатците. Но какъв е интересът на някой бизнесмен да хвърля купища пари за Славчо Атанасов, за Титюков, за Каназирева? Отговорът е ясен – олигарсите искат тези хора да останат на власт. После чрез властта ще си връщат похарчените за избори пари. Ще си уреждат нечестно обществени поръчки, ще точат общинския бюджет, ще взимат на безценица имоти. С други думи ще злоупотребяват с власт. Милионите, похарчени за предизборна кампания ще трябва да се връщат с горница, но от джобовете на обикновените пловдивчани. Местната олигархия се е клонирала в няколко кметски кандидатури. А от другата страна на барикадата е гражданският кандидат Владимир Дончев, който прави една скромна, даже аскетична кампания, в която разчита на личните контакти със своите съграждани. По-добре кампания с малко пари, но с чиста съвест, отколкото с много пари, които те правят зависим.

Според Вас кои са тези клонинги на олигархията?

Те са ясни – ако изброите повече от 10 билборда на един кандидат, знайте че не му е чиста работата. Някой плаща за този кандидат. Най-нелепото е, че целия кметски екип се явява на избори и се обявява за алтернатива. Хайде действащият все още кмет Атанасов е нормално да търси втори мандат. Но да се явяват неговите заместници Титюков, Търновалийски, общинската съветничка Каназирева и да твърдят, че са някаква алтернатива е смешно. Това са лицата на застоя, в който се намира Пловдив. На кого са алтернатива? На себе си ли? Та нали те управляват четири години Пловдив? Показаха какво могат. Кого заблуждават сега, че могат нещо повече? Това са зависими хора, подчинени на местната олигархия, които ще употребят един следващ мандат, за да връщат пари и услуги на спонсорите си.

Каква е тогава алтернативата?

Алтернативата и тук, и в страната не е в старите партии, нито в местните партийки, които си създадоха олигарсите. Алтернативата е в гражданското начало. Няма нужда от партийни босове и клики. Трябват активни граждани и граждански контрол. Само един кмет и съветници, които не са подчинени на партийна централа и на олигарси могат да защитават интересите на хората. Ние, от Гражданската мрежа за Модерна Политика, създадохме самата доктрина за гражданските кандидати. С тази доктрина мотивирахме и президентската кампания на Меглена Кунева, написахме платформата и сме в основата на нейната кампания. В местния вот в Пловдив истинските граждански кандидати са Владимир Дончев и листата на Гражданска мрежа за Модерен Пловдив. Да си граждански кандидат не означава да нямаш никакъв опит в политиката. Ако си аджамия партиите ще те смачкат. Граждански кандидат те прави формулата, по която си издигнат и работиш – без партийни структури, но и без подчинение на партийна централа. Зависиш само от хората, които ти гласуват доверие. И когато си със солиден опит в националното управление като Владо Дончев, можеш да направиш много добри промени.

Партиите не са ли по-мощни от гражданските структури?

Партиите имат своето запазено място в политиката. Никой не ги отрича. Но има енергия отвъд партиите. Вижте „Чаеното парти” в Америка, което иззе територии от републиканци  и демократи. Хората са повече от партиите. Един свободен кмет на Пловдив, който не е зависим от местен олигарх или от партийни пранги може да направи страшно много за града. Вижте какво иска кандидата на ГЕРБ – Пловдив да се командва от София. Така са му казали от партията. Е, как така софиянци ще мислят за Пловдив по-добре, отколкото самите пловдивчани?! В цяла Европа властта се децентрализира, защото в условията на криза това помага на икономиката, само ГЕРБ иска тотална централизация. Това ще доведе до крах, те и без това съсипаха икономиката, смачкаха бизнеса и изхвърлиха на улицата десетки хиляди.

Добре, а как оценявате състоянието на града след четири години управление на Славчо Атанасов и сегашния общински съвет?

Вижте, Пловдив е космополитен град, но с неразработен потенциал. За съжаление сегашните управници на града мислят на дребно. Да, важно и похвално е, че улиците се чистят редовно и градинките стават по-подредени. Но само това ли заслужава Пловдив? Защо се пропускат големите проекти, европейските пари, икономическите възможности, иновациите. Последните години има очевиден застой. Даже Стара Загора изпревари Пловдив. Но Славчо Атанасов има и един голям грях към всички десни хора – вкара БСП в управлението. Не може да си десен и да го подкрепяш.

Какви според Вас трябва да се управленските приоритети, които ще дадат тласък на развитието на Пловдив?

Впечатлен съм от това, което иска да направи Владо Дончев. Първо, общината да бъде „къща от стъкло”, а не резиденция на местната олигархия. Това значи прозрачност за всеки лев, за всяка поръчка или сделка. Много силна негова заявка е създаването на мониторингов борд от водещи НПО, за да има действен граждански контрол върху кмета и администрацията. Гражданският кандидат Владо Дончев може да направи така, че гласът на пловдивчани, а не на олигархията, да диктува управлението. Не чрез старомодни обществени обсъждания, които никой не посещава. А с електронни референдуми за работещите и бизнеса, дискусионни форми за родителите на децата в детските градини и училищата, традиционни лични срещи с възрастните пловдивчани. Второ, Владо Дончев казва, че иска Пловдив да стане икономическият „тигър” на България. Да направи модерна и динамична администрация, честни обществени поръчки, електронни услуги, по-ниски данъци и такси. Ще създаде целеви фондове за подкрепа на предприемачеството и за културни проекти. Без това да превръща общината хранилка за подбрани хора, а като се инвестира стратегически на конкурсен принцип и под засилен граждански контрол. Трето, културно-историческото наследство трябва да се превърне в модерен и конкурентен туристически продукт и да се рекламира в световните медии.

Много амбициозна програма.

Амбициозна, но реалистична. Пловдив трябва да има високи цели. Само граждански кандидат, като Владо Дончев, който не е зависим от партийна централа и местни олигарси може да се справи. А съветниците от Гражданската мрежа за Модерен Пловдив да бъдат не просто говорители, а високоговорители на гражданския контрол. В тези избори те са с № 31 в бюлетината. Предизборната нумерология сочи, че 31 означава три в едно: един истински пловдивчанин, израсъл под Сахат тепе – Владо Дончев; една истинска гражданска листа; и една любов – Пловдив. Три в едно – № 31 в бюлетината.