Политическите назначения в НЗОК

Ивилина Алексиева, юрист:

Депутатите избраха директор на НЗОК. На пръв поглед това е добра новина. Въпреки двумесечния законов срок за избор, директорът се назначава бързо,  своевременно ще поеме управлението на тази важна за страната ни структура в условията на провеждащата се реформа в здравеопазването. Предложен е човек от кариерата, с опит, включително на ръководна позиция (директор на дирекция „Бюджет и финансови параметри” в касата), без изявена политическа ориентация, определян не като политическа фигура, а като експерт, квалифициран и от управляващи, и от опозиция като коректен, образован и квалифициран служител. Нищо укоримо по отношение на личността.

Тази информация, обаче, е някак объркваща и поставя редица въпроси…

На първо място, ако директорът на НЗОК е експертна, а не политическа позиция, защо не се избра както до сега въз основа на конкурс, а с политическо назначение? В своя първи мониторингов доклад на дейността на Народното събрание Институтът за модерна политика изрази своето несъгласие с подмяната на конкурсното начало с избор от страна на мнозинството в парламента, което по същество променя административния и непартиен характер на самата длъжност. Отмяната на конкурса доведе още до:

  1. Липса на обективни, еднакви за всички потенциални кандидати и публично оповестени изисквания за заемане на длъжността и критерии за подбор. Всъщност днес знаем ли на какви показатели трябва да отговаря кандидатът за директор на НЗОК, за да преценим удачна ли е кандидатурата? Знаем само, че според ГЕРБ кандидатът за позицията е „перфектен”, каквото и да означава това.
  2. Практическа липса на конкуренция за директор. В Народното събрание беше внесено само едно предложение, от управляващата ГЕРБ. Този факт също поставя съмнение дали назначеният е най-подходящият.

И, в крайна сметка, не можем да не се запитаме дали коректният, образован и квалифициран служител, назначен за директор на НЗОК има познания, персонални възможности и кураж да управлява, провеждайки здравна политика в защита на обществения интерес или просто ще бъде лоялен към назначилите го… Бъдещето ще покаже.

На следващо място, изненада будят два факта:

–                      Според публикации в пресата, кандидатурата за директор на НЗОК е внесена в парламента едва вчера, което лишава всички депутати от възможността да я проучат по-задълбочено, а и в пленарната зала да се проведе качествен, смислен дебат.

–                      Искането на опозицията за срещи на ръководствата на опозиционни парламентарни групи с кандидата, както и предложението кандидатът да бъде изслушан в здравната комисия преди глауване в зала е отхвърлено от председателя на Народното събрание.

Защо? Наскоро бяха изслушвани кандидатите за еврокомисари, всички помним. Няма как да не се направи сравнение, макар че става дума за различни позиции. И при сравнението отново изпъкват огромните разлики – публичното оповестяване на кандидатурите много преди изслушването и гласуването, срещи на кандидатите с представители на политически партии, парламентарни групи…

На всички тези въпроси отговаря небезизвестният депутат от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Със следното: „Изборът на директор на НЗОК ще стане по един демократичен начин.” Вероятно това е неговото разбиране за демокрация.