ИМП удостои депутатите от Подкомисията за контрол на СРС с почетна грамота

Институтът за модерна политика (ИМП) удостои с Почетната грамота за модерен парламентаризъм за 2011 г. членовете на парламентарната Подкомисия за контрол на специалните разузнавателни средства. Председателят на ИМП Борислав Цеков и членове на ръководството на организацията връчиха грамотата в Народното събрание на първото за сесията заседание на подкомисията. Грамотата прие новият ротационен председател на подкомисията Михаил Миков (БСП), както и колегите му Явор Нотев (АТАКА) и Димитър Лазаров (ГЕРБ). Сред мотивите за удостояването на депутатите с учредената от ИМП почетна грамота се подчерта активния парламентарен контрол и критичният и обективен доклад за злоупотребата със СРС от МВР и службите за сигурност от месец февруари 2011 г.
„Работата на подкомисията през изминалата година изигра важна роля за осветляване на прекомерния брой на използване на СРС и на злоупотребите с подслушване и проследяване на интернет комуникациите на гражданите, извършвани системно от МВР и службите за сигурност”, подчерта председателят на ИМП Борислав Цеков. Той припомни, че въпреки обещаните законодателни промени от правителството, година по-късно нищо не е направено.
Първият носител на Почетната грамота през 2010 г. беше председателката на Народното събрание Цецка Цачева за въвеждането на публични регистри на депутатските сътрудници и на законодателните предложения.