Картел на абсурда

Владимир Шопов, политолог:

Картинката около поредното „политическо събитие” с рунда Първанов – Дянков – Борисов е истински потискаща. „Най-бляскава” е пернишката политическа виртуозност на Първанов, който след десетилетия престой в политиката надлежно и за пореден път ни демонстрира своя капацитет и въображение. Махленско-милиционерското излъчване на президенската групичка е втрисащо и точно дава картината на ежедневието на тези хора, техния „размах” и мислене. Не е никаква изненада, че там виждаме в дълбочина тежкия провинциален псевдо-макевиализъм, който тресе Първанов. Тук почти няма смисъл да задаваме въпроси дали и как се разпространяват стенограми, по какви режими става това. Макар ч, аз например много бих желал да видя далеч по-важните стенограми на Първанов с неговите руски приятели и техните „стратегически” енергийни проекти.

Публичната неопитност на Дянков пък отдавна трябваше да стане повод той просто да се ограничи със своите чисто служебни ангажименти. Говоренето в стил „слон в магазин за порцелан” има смисъл, ако наистина си се захванал с тежки реформи, нещо което видяхме, че ГЕРБ няма намерение да прави. Той е „прелетна птица” и може да бъде полезен единствено, ако направи трудни промени, които някой „местен” просто няма да посмее да осъществи. Това беше и надеждата към него, но тя няма да се реализира. Сега на никой не е нужно да се учи на публично говорене в движение. Може би просто Борисов го готви за смяна и му дава възможности да се саморазруши. Ако е така, по-добре това да стане по-бързо и безболезнено за всички ни.

Макар и по-встрани, Борисов също даде своя принос за поредния тежък абсурд на българската политика. Без много да му мисли предизвика Първанов на избори в стил „ела на тепиха да видим кой е по, по-най”…..пък управлението в криза може да почака. Всъщност, това е и най-голямата услуга, която може да направи на президента, който вече се държи сякаш е в оставка. Ако това е битката, това е истинския опонент! Борисов постепенно легитимира самата бъдещата политическа кариера на Първанов……дали така не изглежда следващия политически картел на страната?