Оценяваме положително позицията на премиера Борисов срещу полицейското насилие

Председателят на Института за модерна политика Борислав Цеков пред Агенция “Фокус”

Фокус: Г-н Цеков, преди дни Института за модерна политика излезе с конкретни предложения как парламентът да гарантира по-добре правата на гражданите. Как би се отразило тяхното приемане за решаването на проблема с полицейското насилие?
Борислав Цеков: Ескалацията на недопустимото полицейско насилие е най-грозното лице на сегашното управление на МВР. Вместо да гонят мафиотите, полиция и специални части тероризират мирни граждани, като срамния случай в Мировяне. Всичко това хвърля тежка сянка върху добросъвестните усилия и работа на голяма част от полицейския състав. Затова вътрешният министър и професионалното ръководство на МВР трябва най-после да си дадат сметка, че полицията и службите се превръщат в проблем за държавата, когато газят системно правата на гражданите. Отделен е въпросът, че с често демонстрирания си непрофесионализъм и показност МВР проваля ефективното разкриване на престъпна дейност, а после роптае, че в съда не могат да докажат нищо. В интерес на обществото е на всичко това да се сложи край и МВР най-после да се реформира.
Фокус: Вие сте един от последователните критици на властта, но не може да не сте забелязал, че министър-председателят Борисов критикува МВР за последните инциденти.
Борислав Цеков: Така е. Реакцията на премиера Борисов трябва да се оцени положително. Мисля, че той добре разбира, че с нарушаване на европейските норми и погазване на гражданските права далеч няма да се стигне. Вижте Унгария, където Орбан, поблазнен от огромното си парламентарно мнозинство, предприе настъпление срещу демокрацията и гражданските права и вкара Унгария в задънена улица. Въобще, премиерът Борисов, имайки своя личен авторитет и тежест в структурите на МВР може да изиграе сериозна роля за преодоляване на проблема с полицейското насилие. Разчитам като важен сигнал неговите думи, че няма да толерира занапред полицейски произвол и уклона на високите етажи на вътрешното ведомство подобни случаи да бъдат замазвани.
Фокус: Как?
Борислав Цеков: Като се ангажира с конкретни действия, които решават проблема трайно, а не само да се реагира инцидентно. Този проблем има две страни. Първо, да не се допускат подобни инциденти. Това означава да се промени закона така, че полицията да има право да използва сила и помощни средства, само когато това е абсолютно необходимо. Сега законът позволява дори когато се извършва ненасилствено престъпление – примерно някой фалшифицира счетоводен документ, не оказва никаква съпротива – но полицията може да го просне на земята, да го ритат, че даже и да го застрелят ако тръгне да бяга. Това в нормалните държави не е позволено. Добре е, че от МВР се чуват гласове за такава промяна. Второ, много е важно когато има оплаквания от полицейско насилие тези случаи се разследват ефективно и да се наказват виновните. Институтът за модерна политика припомня за пореден път, че Съвета на Европа посочи България като една от деветте държави с много сериозен проблем в това отношение. У нас обикновено случаите с полицейско насилие се потулват от прокуратурата и МВР. Много е важно да се приеме и предложението на Института за модерна политика Министерският съвет всяка година да внася в Народното събрание доклад за броя и характера на осъдителните решения на Съда в Страсбург срещу България и за административните и законодателни мерки за отстраняване на причините довели до тези осъждания. В момента голяма част от санкциите срещу България, налагани от Съда в Страсбург, са свързани с полицейски произвол. Ако се внасяше подобен доклад в НС, правителството щеше да е задължено да докладва какви конкретни мерки е взело за гарантиране на ефективността на разследванията на полицейско насилие.