Борислав Цеков: Институтът за модерна политика е реален представител на гражданите

Председателят на Института за модерна политика Борислав Цеков пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Г-н Цеков, в един и същи ден депутати от различни части на политическия спектър внесоха два законопроекта, предложени от Института за модерна политика, които целят повече прозрачност. Това не се случва всеки ден за гражданските организации, как го постигате?
Борислав Цеков: Вижте, днес мнозина говорят за „граждански интереси”, за „граждански идеи”, но малцина отиват отвъд приказките. Институтът за модерна политика прави реално представителство на гражданите и на гражданските интереси. Нашите идеи и законопроекти не са лабораторни съчинения на група експерти или на един офис, които си остават по бюрата или приключват с някоя конференция или дискусия. Нашите предложения се обсъждат от цяла мрежа от автентични граждански структури и много отделни граждани в рамките на една, бих я нарекъл, инициатива „Модерна България”. Всички те се чувстват представени чрез Института за модерна политика. Големият проблем на гражданското общество у нас е, че често неговите идеи и интереси остават нечути от политиците и от управлението.
Фокус: На какво се дължи това?
Борислав Цеков:От една страна липсва култура на взаимодействие между политици и граждански структури. Но от друга това се дължи и на самите граждански организации. Често техния капацитет стига само до общи констатации, други нямат политическо влияние и кураж, трети са просто еднолични структури или пък робуват на партийно-политически предразсъдъци. Институтът за модерна политика е нещо коренно различно като съчетание на гражданска среда, компетентност и политическо влияние. Затова успява да представлява ефективно гражданите, които искат да бъдат представени не непременно чрез партиите, а чрез гражданска организация и изповядват ценности като свобода в обществото и икономиката, прозрачност и отчетност в управлението.
Фокус: Как го постигате?
Борислав Цеков: Освен да сме обосновани критици на управлението, ние непрекъснато сме генератор на идеи. Имаме опита и компетентността да ги превръщаме и в конкретни законопроекти и управленски мерки, но заедно с това имаме волята и влиянието да ангажираме и управляващи, и опозиция да лансират на политическо ниво нашите предложения. Работим по формулата „казана дума, хвърлен камък равно на формулирана идея и внесен законопроект”. Невинаги става разбира се. Но трябва настойчивост и последователност. Без да звучи нескромно, но понякога сме по-ефективни и по-креативни от цели партии, защото стъпваме на широка гражданска основа и на истинска палитра от личности и експерти. Това е автентичната гражданска политика. Тя изисква воля за тематично взаимодействие с различни политически сили. Наши законодателни идеи се внасят и от депутати от мнозинството, и от опозицията. Ние подкрепяме и полезни предложения, направени от политически формации извън парламента – ето например законопроекта на НДСВ и ВМРО-НИЕ за въвеждане на имуществена отговорност за полицейските служители, които са упражнили полицейско насилие.
Фокус: Кажете повече за двата законопроекта, които бяха внесени по ваше предложение.
Борислав Цеков: Първият е свързан с прозрачността на разходите на държавните органи. Когато избухна обществения скандал с т.нар. бонуси, ние се обърнахме публично с открито писмо до премиера Борисов с настояване да бъде приета една много проста, но иновативна мярка за радикална прозрачност, която ще има бърз и дълготраен ефект. Да се създаде публична, достъпна чрез интернет база данни с административните разходи на министерства, ведомства, регулаторни и контролни органи. Всеки да може да види с няколко кликвания как се харчат парите на данъкоплатците за възнаграждения, бонуси, представителни разходи, служебни коли и командировки, договори за външни услуги и пр. Това направи президентът Обама в САЩ преди три години – един правителствен сайт USAspending.gov, където всеки данъкоплатец може да види как правителството харчи бюджета. Не виждам причина да не го направим в България.
Фокус: Какъв ефект очаквате от тази мярка?
Борислав Цеков: Това е една промяна в Закона за устройството на държавния бюджет. Много е добре, че група от 12 депутати по инициатива на народния представител Яне Янев внесе този законопроект. Високо оценяваме това. Смятаме, че ще има най-малкото два основни ефекта. Първо, създаването на такъв интернет сайт за държавните разходи ще бъде инструмент за своевременен граждански и медиен контрол. Няма да се чака някой да разкрие нещо или Сметната палата след години да каже, че някъде се е злоупотребило. Текущо ще има яснота. Вторият ефект ще е превантивен. Хайде да видим как някой министър или шеф на ведомство с лека ръка ще прави разхищения или необосновани харчове, като знае, че всичко ще лъсне онлайн пред очите на обществото. И то бързо, а не след години. Реализацията на такава мярка за прозрачност не изисква никакви тромави реорганизации, стратегии и реформи.
Фокус: А вторият законопроект?
Борислав Цеков: Той също е свързан с предложенията на Института за модерна политика за прозрачност, но акцентът е върху гражданските права. Формулиран беше в Осмия редовен доклад на ИМП „За състоянието на парламентарното управление”. Радвам се, че го внасят група авторитетни депутати от ДПС като Лютви Местан, Четин Казак, Юнал Лютфи, Тунчер Кърджалиев. Идеята е свързана с неефикасното прилагане на правозащитните стандарти, произтичащи от практиката на Съда в Страсбург. Обикновено държавата само плаща финансовите санкции, но не прави почти нищо от предписаните от Страсбург законодателни или административни мерки. И затова непрекъснато нараства броя на осъдителните решения. ПАСЕ изрично препоръчва създаване на парламентарен механизъм за гарантиране на гражданските права. В тази посока законопроектът задължава Министерския съвет всяка година до 30 март да внася в парламента доклад за броя и характера на осъдителните решения на Съда в Страсбург. Това ще е официалния документ, който ще обобщава и планира какво трябва да направи България, ще бъде база за обсъждане и за парламентарен контрол дали и доколко се осъществяват административните и законодателни промени, които се налагат, за да не се допускат повторяеми нарушения на правата и свободите на гражданите, заради които страната ни е била осъдена и платила финансови санкции.
Фокус: А какво стана с предложенията ви за парламентарна процедура за прозрачни назначения в съдебната власт и другите органи, които се избират от парламентарната квота?
Борислав Цеков: Това е един проект за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Получихме уверения от ръководството на БСП, че ще го обсъдят сериозно и ще го внесат. Надявам се да го направят.