„Темите табу в печатните медии – граждански мониторинг”

ВИДЕО

През последните години състоянието на медийната среда в България се влошава. Страната пропада все по-надолу в авторитетни международни класации, които измерват степента на свобода на медиите. Това е резултат както на натиска от страна на политиката и бизнеса, така и на превръщането на повечето медии в обикновени търговски предприятия, за които защитата на обществения интерес няма особено значение. Политически зависимата и корпоративната журналистика, злоупотребите с принципите на журналистическата етика, както и слабата професионална подготовка на голяма част от журналистите влияят негативно при формиране на дневния ред на медиите. Някои теми са свръхпропорционално представени и пристрастно политически оцветени, а други теми от значим обществен интерес са маргинализирани или отсъстват напълно.

За да стимулират гражданския контрол върху медиите, Институтът за модерна политика и Фондация за свободата „Фридрих Науман” започнаха пилотен проект „Темите табу в печатните медии – граждански мониторинг” с ръководител д-р Иво Инджов. Основната цел на проекта е да бъдат идентифициране забранените и пренебрегнатите теми в медиите, а на следващ етап и причините за тяхното отсъствие – цензура, автоцензура или журналистически непрофесионализъм. Обект на мониторинг е осведомяването през цялата 2011 г. в 8 национални всекидневника и 2 седмичника: „Телеграф”, „Труд”, „24 часа”, „Стандарт”, „Монитор”, „Новинар”, „Сега”, „Дневник”/„Капитал Daily“, „168 часа”, „Капитал”.

В продължение на един месец стотина експерти – представители на НПО, социолози, политолози, журналисти, изследователи на масовите комуникации, имаха възможност да номинират по пет общественозначими теми, които според тях са теми табу в печатните медии. С гласуване групата определи 20 най-важни теми, които ще намерите в специално Приложение. През  следващите два месеца група студенти от СУ „Св. Клиент Охридски” ще направят мониторинг на всички броеве на десетте издания за 2011 г. по специално изготвена за целта методология. Във финалната фаза авторитетно жури ще изготви класация Топ-10 на темите табу. Основният критерий за оценка ще бъде пренебрегването на коя тема е увредило в най-голяма степен обществения интерес. Впоследствие ще бъдат изготвени и публикувани анализи за причините за отсъствието на тези теми от дневния ред на вестниците.

Приложение – Номинации за Теми табу в печатните медии – 2011:

–  Полицейското насилие над криминално проявени лица
–    Каква е истината за средствата от ЕС, усвоени от България.
–    Каква е позицията на България по фискалния пакт на ЕС
–    Финансирането на български медии от програми на ЕС и средства от държавния бюджет.
–    Кадруването в съдебната система (непрозрачен избор на съдебни инспектори, веригата от непрозрачно кадруване – предсрочна смяна на председателя на ВАС, законово разширяване на правомощията му да командирова съдии и последвалото командироване на съдия Бисерка Цанева, съжителстваща с депутат от ГЕРБ, в отделението, което разглежда делата за изборни нарушения и др.).
–    Финансирането на партиите – как се изразходва държавната субсидия и как се отчитат пред Сметната палата.
–    Какво се случи с препоръките на парламентарната Подкомисия за СРС след „Тановгейт”.
–    Проблемите на ромите отвъд „случая Катуница” и битовата престъпност: какво (не) направи държавата за този етнос; ромите и трафикът на хора; ромите не са говорители по проблемите на тяхната общност.
–    Вестниците премълчаха „гнилите ябълки” в банковата система, оповестени в публикация на WikiLeaks.
–    Мобилните оператори срещу потребителите: злоупотребата с лични данни, проблемите при преносимостта на номерата, тормозът с есемес игри и промоции, законността на джиесем антените.
–    Какво не научи обществото за бизнесначинанията на Цветелина Бориславова и дейността й в неправителствения сектор.
–    АЕЦ „Белене” vs. шистов газ: опасна ли е АЕЦ „Белене”? Полезен ли е шистовият газ?
–    Съмненията за тъмно минало на премиера Бойко Борисов, породени от  публикации в „Уикилийкс”, bivol.bg и изказване на подсъдим в Шуменския съд.
–     Защо Лукойл работи с отнет лиценз? (привидната борба на правителството с големите данъчни нарушители).
–    Какво спестиха вестниците за политиката и отношението на държавните институции към хората с увреждания.
–    Скандалното предизборно видео с Иван Тотев, сегашен кмет на Пловдив, в което той обучава актива на ГЕРБ да манипулира изборите.
–    Отсъствие на важни международни теми. Пример: вестниците информираха надълго и нашироко за визитата на Бойко Борисов при „нашата” Дилма Русев в Бразилия, но не написаха почти нищо за впечатляващите програми за ликвидиране на бедността в тази страна, известна с мащабно социално разделение, за възхода й като икономическа сила и др.
–    Дискриминацията и насилието над хомосексуалисти.
–    Неправителствени организации на държавна хранилка.
–    Скандалите около проекта „Алея първа” във Варна на холдинг „Варна” (ТИМ).