Владимир Дончев: Борисов вече овладява ДАНС

vladimir_donchevПокрай “емоциите” около Катарската бизнес издънка и оставката на двама ключови министри смяната на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков като че ли остана незабелязана. Борисов упорито отказа да съобщи подробности за мотивите си да приеме тази оставка. Иначе словоохотливият силов вицепремиер Цветан Цветанов сдържано коментира, че това си било лично решение на Драшков.

Склонен съм да повярвам, че решението е лично. То обаче е взето в резултат на редица действия и бездействия на Цветанов и Бойко Борисов през последните две години. От една страна, премиерът не можа да преглътне историята с подслушването на Ваньо Танов и изтичането на компрометиращите го лично записи с покойния вече Мишо Бирата (в тях премиерът се интересува от митническа проверка, която притеснява Михаил Михов, лобира за преназначаване в митниците на партньора си по футбол Вучката и т.н. – б.р).

Замесването на служители от ДАНС в подслушването и разпространяването на записите нанесе сериозен удар върху реномето на Борисов и верен на характера си, той наказа шефа на агенцията с отстраняване.

Цветлин Йовчев стана жертва не на свои злоумишлени действия, а на неспособността си да контролира хората си, а вероятно и да ограничи ефективно щетите върху лидера на ГЕРБ.

В тази мътна история всички замесени взаимно се обвиняваха. Естествено имената на Драшков и на другия силен човек в агенцията – Веселин Марков, бяха въртени като евентуалните заподозрени.

Тъй като политиците трудно могат да се качат на главата на професионалните ченгета, Цветанов и Борисов си останаха само с подозренията. Резултатът обаче бе, че ДАНС понесе тежък финансов, кадрови и кариерен удар.

Цветанов с негласното съгласие на Борисов последователно оряза парите на агенцията, ограничи финансовите привилегии на служителите и кариерно ги демотивира. Държавната агенция за национална сигурност, замислена като основен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, бе лишена от властова, а и от обществена подкрепа за дейността си. Стигна се до масови рапорти за пенсиониране.

Правителството целенасочено пренесе тежестта върху създаването на БОРКОР (много беззъб и неработещ орган) и изля милиони, преди центърът за борба с корупцията въобще да заработи.

Бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, приютен като началник на президента Росен Плевнелиев по всяка вероятност със съдействието на Цветанов, междувременно обяви, че се готви създаване на ново аналитично звено по сигурността към МС.

Явно е, че отговарящите за сектора на сигурността Борисов и Цветанов правят всичко възможно, за да обезсмислят ДАНС, приемайки я като заплаха за собствената си сигурност. Борисов не можа да преглътне обидата, че е компрометиран от служителите на лично подчинената му агенция. Цветанов пък брои ДАНС за опасна, защото може да разработва и хора от МВР, включително и него.

В този контекст оставката на двамата силни в ДАНС – Драшков и Марков, не е учудваща. Намаленотовлияние на агенцията пречи на Драшков да си осигури ефективна лична защита. Той от години е в тежки лични конфликти с бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, който разгърна мащабна медийна кампания срещу Драшков преди и след уволнението му от Сергей Станишев през 2008 г..

Твърде много и неприятни са пресечните точки с Борисов. Историята с фалшифицирания подпис на Борисов като кмет, с който братът на Драшков опитва да прехвърли цяла общинска детска градина, е случай, за който и двамата не обичат да се говори.

За Борисов Драшков вече не е големият професионалист от времето му на главен секретар на МВР, а бреме. Независимо от ласкавите оценки на американския посланик Байърли за него, изтекли от разсекретените от Уикилийкс дипломатически грами. Драшков е тежест за Борисов и поради конфликта му с Алексей Петров.

В периода на наближаващи парламентарни избори и в обстановка на почти непрекъснати скандали Борисов има интерес да приеме оставката на силните хора в ДАНС, да се опита действително да я овладее и да я накара да работи за самия него.

Засиленото влияние на заместника му Цветанов в правителството и партията е ясно изразено. Борисов няма друг избор освен да управлява силно и ефективно до края на мандата. Той ще продължава с ударите върху собствените си министри, за да пази своето реноме и ще играе опозиция срещу всички.

За тази цел му е необходима силна и лично подчинена ДАНС като мощен инструмент, ако се наложи според политическите обстоятелства да ограничи влиянието на най- силния си министър. С отстраняването на Драшков пътят за това е открит.

ВЛАДИМИР ДОНЧЕВ ВЪВ В-К ТРУД