Инициатива „Модерна България” започна с обществено обсъждане на гражданска платформа „За нов модел на управление”

IMG_1438С поредица от граждански дискусии “За нов модел на управление – граждански контрол, доходи и нови работни места” стартира новият граждански проект Инициатива „Модерна България”. Сред инициаторите му са повече от 50 граждански структури от различни региони, много от които участваха с граждански листи в последните местни избори и спечелиха общински съветници и кметове. От Инициатива „Модерна България” са категорични, че движението няма да става партия, а ще бъде автентичен изразител на интересите на гражданите, които не искат да са подчинени на партийни лидери, устави и централи.
Първият граждански форум се състоя днес в Пазарджик с домакин общинските съветници от листата на „Граждански избор – Модерна Политика” и с подкрепата на Института за модерна политика.
В препълнената конферентна зала на хотел „Тракия” в града председателят на ИМП Борислав Цеков изтъкна, че България продължава да се движи с лошата инерция на прехода. „Правиха се реформи, влязохме в ЕС, но животът и доходите на хората не се промениха към добро. Днес чуваме много политици, цели партии да говорят като коментатори. Разказват ни колко е лошо положението. IMG_1460Да, вярно е. Но не ни трябват само коментатори, а смели, иновативни и конкретни идеи и алтернативи, които да разчупят омагьосания кръг, в който се върти обществото ни от години” подчерта Цеков. Инициатива „Модерна България” няма да бъде сред коментаторите миналото и настоящето. „Ние искаме да пишем историята на бъдещето. С конкретни, рефоматорски идеи, които стъпват на волята на широка гражданска среда. Затова след серия от форуми в цялата страна ще изготвим гражданска платформа „За нов модел на управление на страната”, заяви Борислав Цеков. Според него три са ключовите думи в този нов модел на управление – граждански контрол, доходи и нови работни места.
Той представи за обсъждане пакет от идеи, включващ засилване на гражданския контрол чрез публични изслушвания на кандидатите за съдебните и регулаторните органи, пряк избор на омбудсман, квоти на малките населени места в общинските съвети и реални правомощия на селските кметове. „Искаме енергийна независимост не просто на държавата, а и на домакинствата. Трябва да се дадат реални държавни стимули и субсидии за хората, които искат да си инсталират техника за производство на ток, както в Англия. Това е реалната борба с монополите и ЕРП-тата”, заяви Цеков. IMG_1457Електронно правителство, реформа на МВР и орязване на разходите за бюрокрация в полза на социалните разходи са сред другите приоритети, които обсъди форумът на Инициатива „Модерна България”. Сред дискутираните идеи беше държавата да поеме ангажимент да увеличи бюджетните субсидии за общините с висока безработица, които въведат нулеви местни данъци и преференциално ползване на общинска собственост за фирмите, разкриващи нови работни места на тяхна територия.
Общинският съветник Илия Джамбазов заяви, че на България е нужно истинско гражданско движение, а не поредната мимикрия, която на другия ден се превръща партия, обслужваща интересите на група хора с амбиции за власт. „Инициативата „Модерна България” иска промяна на модела на управление, а не поредния месия”, заяви Джамбазов.
Юристът Здравка Кръстева от Института за модерна политика посочи, че е нужен граждански натиск за радикална прозрачност на разходите на администрация. „Един от проблемите е, че гражданското недоволство и желанието ни за промяна припламват и изгасват с трите дни на всеки нов скандал в управлението. IMG_1471Затова са нужни мерки, които водят до трайна и дългосрочна промяна, която да даде повече възможности за граждански контрол.” Тя даде пример с предложението на Института за модерна политика за създаване на интернет сайт със свободен и безплатен достъп на всеки до разходите на държавните органи за издръжка администрация, който да включва такива чувствителни пера като сумите за допълнително материално стимулиране, задгранични комнадировки, договори за медийно и информационно обслужване и др. „Забележителното е, че предложението ни не остана пореден нечут граждански глас, а бе внесено на 15 март от група депутати като законопроект в Народното събрание и има своите шансове до доведе до реална промяна в начина, по който се харчат парите на данъкоплатците.”
Политологът Емил Георгиев заяви, че липсата на прозрачност е хроничен проблем за българските власти и даде за примери скандалното споразумение ACTA и тайните досега преговори с Румъния за делимитация на границата.
В дискусията Михаил Шишков от Независимия съюз на потребителите в България поиска силна антимонополна политика и силни антимонополни органи, които работят под граждански контрол и се отчитат пред обществото. IMG_1487
IMG_1477През юни т.г., на базата на идеите, произтекли от гражданските форуми Инициатива “Модерна България” ще проведе национална среща на гражданските организации за приемане на цялостна гражданска платформа “За нов модел на управление на България”.