Д-р В. Стойчев: Новият президент трябва да прави ясна разлика между цел и средство

IMG_0096„Енергийната ефективност е много важна и е хубаво сградите да се санират, но не по-малко важна е административната ефективност” – това заяви по БНР социологът Венелин Стойчев от ИМП по повод стоте дни от встъпването в длъжност на президента Росен Плевнелиев. Според Стойчев новият президент трябва да прави ясна разлика между цел и средство, за да не превръща средствата в самоцел – „и пътната инфраструктура, и енергийната ефективност, и консултативните съвети са важни инструменти, но не могат да бъдат национални цели”.

Социологът смята, че на КСНС Плевнелиев е показал, че е овладял реториката на актуалния дебат в сектор „Сигурност”, но предизвикателството се състои в трансформирането на тази реторика в конкретни мерки.

По повод процедурата за назначаване на членове на СЕМ от квотата на президента д-р Стойчев заяви, че това ще бъде първият голям тест пред новия президент, защото той ще трябва да докаже, че предизборните обещания за по-голяма прозрачност, повече граждански контрол и реален публичен дебат при назначенията на са забравени.

Аудио запис – ТУК