Емил Георгиев: В Кюстендил 7% изпитват унижение от касираните избори

Интервю на Емил Георгиев, член на УС на ИМП за БНР:

При изборите в Кюстендил обичта идва оттам, че има надежда, че новоизбраният Общински съвет ще се фокусира върху разрешаването на проблемите. Омерзението идва оттам, че касираните избори от есента, като че ли отказват граждански активните хора да участват в неделя на вота. Това показват данните от проучването “На Кюстендил – с обич и омерзение”, извършено от Института за модерна политика (изследването виж тук). Ясно е, че проблемите, пред които е изправена общината, изискват преди всичко повишаване на гражданския контрол върху управлението с въвеждането на по-голяма прозрачност при изразходването на общинските ресурси. Но тези два фактора – повишаване на гражданския контрол и увеличаване на доходите, което трябва да стане прозрачно, е и дилемата, пред която са изправени хората. Те са малко скептични, че Общинският съвет може да разреши тези проблеми. Това каза политологът от Института за модерна политика Емил Георгиев в предаването “Преди всички” на БНР.

Всеки четвърти в Кюстендил се срамува от това, че изборите са касирани. 7% заявяват, че изпитват унижение от този факт, а други 17 на сто са гневни, като повечето смятат, че политиците и купуването на гласове са виновни за касирането на изборите. Очакваме 1/3 по-малко хора да отидат до урните в неделя, отколкото бяха на изборите през есента, обясни Георгиев.

Политологът заяви, че очакванията на хората са, че отново ще има проблеми на изборите в неделя и действително това предполага не само тяхната по-висока наблюдателност, но и участието на външни наблюдатели.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл – тук.