Не искам повече да чистя за един ден

Коментар на Петър Кичашки, Инициатива “Модерна България”:

Не искам да чистя България за един ден! Още по-малко искам да чистя България за много дни! Честно казано, въобще не искам да чистя България! Аз моята част от уговорката съм я свършил – първо, моят отпадък си го изхвърлям на правилното място, второ платил съм си и то доволно и предоволно, този отпадък да се обработва правилно. Значи освен, че аз не цапам държавата, освен че си плащам тя да се чисти, но някак се очаква от мен и да я чистя физически. Няма да стане!

Знам ги всичките приказки за гражданството. Било гражданска позиция и проява на култура да се чисти. Било активност, видите ли. Съжалявам за острия си език, но ще кажа – бла-бла! Глупости на търкалета! Аз съм гражданин и при това претендиращ за последователност. Моята позиция съм я показвал не един и два пъти и то от години. Заставам на тезата, че да се очаква от мен, като представител на гражданското общество, да ходя и да чистя занемарени градинки е недомислица и популизъм. Въобще цялата работа е доста гнила.

Знаете ли колко пари дава българският данъкоплатец за управление на отпадъците? Не знаете? Не сте единствени – никой не знае. Мога да заявя, че ресурсът е повече отколкото за здравеопазване и образование взети заедно и никой не може да ме обори, защото няма точна цифра никъде. А знаете ли колко са начините, по които българинът плаща за оползотворяване на отпадъците? Не претендирам за изчерпателност, но – такса смет, продуктова такса, такса депониране, наказателна такса депониране, парите на ПУДООС, капиталовите по прилагане на №8 в бюджета, допълнителните, предприсъединителната програма ИСПА, оперативна програма “Околна среда”, държавните банкови гаранции за целево взети заеми и целевите общински. До тук – 11 различни начина. Единайсет различни начина! Държавата прибира парите ни по 11 различни начина за управление на отпадъците.

До тук добре, ще кажете. Да, държавата взима много пари и по много различни начини, но те се вземат, за да се свърши работа и ние ще ги даваме тези пари, за да ни е чиста държавата. Да, но за съжаление – не. Държавата освен, че взима ненормални пари, тя и не върши нищо срещу тях. И в доказателство само ще отбележа, че България е страната в Европа, която депонира най-много отпадък (под депонира разбирай – заравя в земята), като в процентно изражение си говорим за над 90%. Над 90% от отпадъка вместо да се рециклира и обработва, той се депонира. В Швеция този процент е под 5. Да, ама има го и дежурният аргумент, че Швеция е богата държава. Това, обаче е фалшива теза – Швеция е богата именно, защото си употребява ресурса правилно и защото е разбрала, че отпадъците са ресурс, който може да бъде оползотворен и от този ресурс да изкарат пари. Държавата там разсъждава как да изкара пари, затова е богата. Нашата намира разнообразни начини да харчи пари без да преследва ефект от тях и затова е бедна.

На пръв поглед кампании от рода да чистим България, пък било то за ден, за два или за седмица, са интересни, но когато знаеш цялата картина, те просто изглеждат несъобразени със средата. Знаейки колко пари излизат от джоба ми, за да се чисти България и знаейки колко много отпадъци депонираме, аз никога не бих излязъл да чистя в акция. Защото какво излиза на края? Ние им платихме, те оставят страната да тъне в мизерия, като след това се очаква ние да сме тези, които все пак трябва да почистят. Няма как да стане.