Проект „Темите табу в печатните медии – граждански мониторинг” – представяне на резултатите

newspaperИнститут за модерна политика

Фондация за свободата „Фридрих Науман”

– Кои са темите табу в печатните медии през 2011 г.?

Преди няколко месеца представихме междинните резултати от едноименния наш изследователски проект. Стотина експерти: от НПО, медийни изследователи, политолози, юристи, журналисти и др., номинираха по пет важни общественозначими теми, които според тях през 2011 г. са били табуирани / силно подценени в печатните медии („Телеграф”, „Монитор”, „Стандарт”, „Новинар”, „Труд”, „24 часа”, „Сега”, Дневник”, „Капитал”, „168 часа). За всяка една от темите трябваше да има надежден източник на информация: публикация в онлайн медия, бюлетин, пресрилийз или др. След номинациите темите бяха окрупнени на 55, а  работна група от представители на Института за модерна политика и Фондация „Фридрих Науман” селектира 22 от тях, за които считаме, че гражданите имат право и трябва да бъдат информирани.

На втория етап от проучването екип от седем студенти и двама преподаватели от СУ извърши мониторинг на всички броеве на изданията за м.г. и контент анализ на неголемия брой кодирани публикации, за да установи до каква степен се  потвърждават или отхвърлят първоначалните предположения на експертите. Резултатите показват, че като цяло 16 от темите са табуирани респ. силно подценени. Шест теми се оказаха по-добре представени от очакванията ни, макар че по отношение на качеството на журналистическата работа има да се желае още много.

Кои са обществено най-значимите от темите респ. табуирането на коя от тях е ощетило в най-голяма степен обществения интерес?

На третия етап от нашата работа помолихме компетентно седемчленно жури да гласува за темите, отговаряйки на този въпрос. Как изглежда окончателната класация на темите табу в печатните медии?

– Как ще продължи проектът? Може ли във време, когато правителството подготвя закон за печата, а медийната саморегулация е книжен тигър, гражданският сектор да  допринесе за подобряване на  боледуващата медийна среда?

Тези и други въпроси, засягащи свободата и отговорността на медиите и журналистите, ще бъдат дискутирани на представянето на резултатите от пилотния проект „Теми – табу в печатните медии – граждански мониторинг” на Института за модерна политика и Фондация за свободата „Фридрих Науман” с ръководител  д–р Иво Инджов.

Заповядайте на пресконференцията на 12 юли, четвъртък, от 10 ч. в Пресклуба на БТА.