Борислав Цеков: Важно е България да има консолидирана позиция срещу тероризма и иранския фундаментализъм

borislavИнцидентът на летище „Сарафово” в Бургас е изключително тежък атентат, за първи път на територия на държава-членка на ЕС. Това каза за Агенция „Фокус” Борислав Цеков от движение „Модерна България”.
Тук е много важно – каква ще бъде реакцията на българското общество, на българската власт, смята Цеков.
Кощунство е партии, медийни коментатори или политици да превръщат тази тема в партиен въпрос. Когато тези атентати, тази трагедия, предизвикала толкова човешки жертви, е световен въпрос в момента, президентът Обама вече разбра, да се появяват някакви доморасли, журналисти, политици и партийци, които го коментират провинциално и го свеждат до вътрешнополитически български въпрос, това е антидържавно и антибългарско поведение, подчерта той.
Това, което е важно днес и в този момент, освен преклонението пред светлата памет на жертвите, е България като общество, като институции да има консолидирана и обща позиция срещу тероризма, срещу иранския фундаментализъм, и го подчертавам иранския не случайно. Заедно с това – да си извлекат уроците от българската дипломация, която в последните години наруши баланса на българо-арабските отношения, добави Борислав Цеков.
Правителството на България няма никаква вина за това, което се случи, но като общество и като държава всички заедно трябва да гарантираме, че подобни трагедии няма да се случат и заедно с това виновниците да бъдат разкрити и много сурово наказани, каза още той.
Агенция „Фокус”, Ала ЖЕЛЕЗКОВА