Барозу лично ще следи избора на ВСС

Интервю на председателя на ИМП Борислав Цеков в днешния брой на в. „24 часа”:

„24 часа”: Г-н Цеков, вашият институт отдавна препоръча публична процедура за избор на ВСС, така ли си я представяхте лично вие?

Борислав Цеков: Да, мога да кажа, че начинът, по който е организирана процедурата по изслушването е като по учебник. Правили  сме сравнителен анализ на такива процедури на парламенти и в ЕС, и в САЩ и действително може да се каже, че тази процедура, която комисията по правни въпроси организира, показа много висок стандарт на прозрачност и откритост.

„24 часа”: А според вас тази процедура гарантира ли гражданския контрол, по който страдахме толкова много?

Борислав Цеков: На този етап е гарантиран, защото има прозрачност, има и достъп до кандидатите и до концепциите им,  има възможност да се задават въпроси. Даже прави доста добро впечатление, че в самия ден на изслушването е гарантирана много висока прозрачност – освен с преките излъчвания по интернет ще има симултанен превод на английски език и доколкото съм информиран самата процедура ще бъде наблюдавана директно от кабинетите на Еврокомисията и лично от  председателя Барозу. А  това е безпрецедентно.

Целият въпрос е да не останем само с тази процедура за ВСС, а за всички останали органи, които се избират от парламентарната квота да бъдат прилагани подобни процедури като прозрачност и възможност за гражданско участие.

„24 часа”: Кои органи имате предвид?

Борислав Цеков: Като се започне от регулаторните органи – КРС, Комисията за финансов надзор, Комисията за защита от дискриминация, която съвсем наскоро бе избрана по традиционния непрозрачен начин, инспектората към ВСС, за омбудсмана. Те трябва да преминават през публична процедура на изслушване, защото това гарантира, че ще се ползват в широка степен от обществено доверие. Това е ролята на публичните изслушвания – да отпаднат основателните понякога съмнения за задкулисни сделки, за назначаване на удобни и партийно послушни хора или некомпетентни личности.

„24 часа”: Да разбирам ли, че изключвате всякакви задкулисни договорки? Не ви ли е известно, че кандидатите бяха издигнати в последните минути на срока след много шушукания на разноцветни депутати на последните редове в пленарната зала.

Борислав Цеков: Нормално е да има консултации сред депутатите в парламента, все пак става дума за ВСС в един доста важен момент. Целият въпрос е тези договорки да не са свързани с налагане на компрометирани или некомпетентни кандидатури. Тъкмо противоотровата на подобни договорки е публичното изслушване, там ще лъсне кой какво може, какво знае и каква му е репутацията.

„24 часа”: А защо му е толкова важен на Барозу нашият ВСС?

Борислав Цеков: Това, което се случва за първи път в българската парламентарна практика  основателно предизвиква интереси в Брюксел. Най-малкото заради острите критики, които имаше по отношение на съдебната власт, правосъдието и вътрешните работи. Не изключвам  тази процедура да бъде стъпка към възстановяване на доверието към България в тази сфера, стига всичко да мине  успешно.

„24 часа”: Как оценявате кандидатите – имената са публични, повечето от тях са известни?

Борислав Цеков: Не се наемаме да даваме персонални оценки. Това, което е прави впечатление, са концепциите. Някои са представили подробни и обстойни концепции, други са се задоволили от 2-3 страници преразказ на действащото законодателство. Това не означава непременно, че тези с добрите концепции ще се представят добре на изслушването и обратно. Разликата в качеството на концепциите на този първи етап си личи. Въпросът е как депутатите ще задават въпросите, доколко ще са свързани с концепциите, с качествата на кандидатите или ще бъдат съвсем общи и няма да позволят да се види кой кой е.

„24 часа”: Кои са важните въпроси, които трябва да се зададат на всяка цена?

Борислав Цеков: Три са основните посоки. Първо, по какъв начин ВСС ще гарантира еднакъв аршин при налагането на дисциплинарно наказание в съдебната система. По какъв начин ще провежда кадровата си политика – дали отново ще има това задкулисие и гилдийна омерта в съдебната власт и назначения на синове, дъщери и роднини за магистрати, или ще има прозрачни процедури.

Втората основна посока е свързана с това какво ще очакват и как ще мотивират избора си на бъдещия главен прокурор.

И третата посока е свързана с независимостта на съдебната власт, с подобряване на комуникацията с ЕК и с нещо важно, което е в задълженията на ВСС, но не се прави добре – съдебната статистика. На пръв поглед звучи маловажно, но липсата на достатъчно надеждна статистика, особено в сферата на наказателното правораздаване, е сериозна пречка за една дългосрочна и последователна политика на държавата.

„24 часа: Искате всеки от кандидатите да опише своя морална дилема. С какво това ще помогне да се представят пред депутатите?

Борислав Цеков: В работата на един магистрат има много такива случаи, свързани както с конкретните казуси, така и с конфликт на интереси, с изострена обществена полемика. Много е важно един магистрат да има ясна координатна система какво може, и какво не може, кое е недопустимо от морално-етична точка пък макар и законно. Защото видяхме такива случаи в практиката на сегашния ВСС, когато се криеха зад буквата на  закона, за да правят скандални назначения. Но не бива да се стига до прекалено политизиране, до оценка на персони и институции извън ВСС, за да не се опорочи изслушването.

– Предстои избор на конституционни съдии от парламентарната квота, препоръчвате ли пак такава процедура?

–  Категорично, трябва да има изслушвания. Добре е и другите власти да го направят. Съдебната квота във ВСС в никакъв случай не може да се похвали с прозрачност при избора си на членове за ВСС. Даже съпоставката между кандидатите на парламента и на съдебната система не е в полза на т.нар. професионална квота. И сега очаквам, когато НС показа висок стандарт при избора, същото да се случи и в съдебната квота. Защото затварянето, гилдийното капсулиране в съдебната власт не е добър процес.

„24 часа”: Партиите вече сложиха на сергията приоритетите си за новия политически сезон, какви са вашите оценки?

Борислав Цеков: Очевидно навлизаме в решаващия период преди парламентарните избори. Надяваме се да не вземе връх популизма, защото в условията на криза той е лош съветник. Прави впечатление, че не се предлагат сериозни управленски алтернативи, не се вижда нищо ново, нищо визионерско, което да покаже как да излезем от кризата от страна на опозицията. Очаквам през този сезон да има остри партийни политически престрелки  и по-малко съдържателна работа.

„24 часа”: Имаме воля за референдум, има и идея от страна на премиера да се проведе заедно с изборите, за да се спестят средства. Какъв е вашият съвет към управляващите?

Борислав Цеков: Моят съвет е да се спази закона, има си срокове, които не могат да се отлагат във времето с бюджетни оправдания, когато става дума за национален референдум, особено първи по рода си за Блъгария. От повече демокрация глава не боли.

„24 часа”: А срещна ли разбиране идеята ви за специална информационна система за разходите на държавните органи, която независимите депутати лансираха в парламента и впоследствие затихна?

Борислав Цеков: Затихна и това е нашата критика към министерство на финансите. Действително от там се чуха идеи в подкрепа на предложението ни, че ще позволят електронната система за разплащане между ведомствата да бъде публична. Но това не е концепцията, която предложихме – в един сайт да се сложат всички разходи на държавните ведомства, така че да има  граждански и медиен контрол. Това е  в общ интерес.