Евелина Славкова: АЕЦ „Белене“ ще бъде фактор, около който ще гравитират предизборните дебатите

evelinaSВчера, в ефира на радио К2 Евелина Славкова, социолог от Института за модерна политика,  коментира актуалната тема свързана с АЕЦ „Белене“, предизборната обстановка в страната, както и въпроси свързани с Европейския съюз.  В ефира на радиото Славкова коментира, че последната новина относно АЕЦ “Белене“  и американският консорциум, дава нов живот на атомната централа. „Проект, които е започнат по време на комунизма и спрян в първите години след 1989г., реанимирането му по време на правителството на Симеон Сакскобургготски и отхвърлен при ГЕРБ (като отхвърлен е условно казано, защото ясно  се наблюдаваше в публичното пространство колебанието на управляващите дали проекта да бъде реализиран или не) ще бъде тема, която няма да намери своето решение преди изборите. Но в започналия предизборен сезон ще бъде фактор, около който ще гравитират дебатите“. Като допълни, че е необходима информация – кой стой зад американския консорциум и как ще бъдат защитени държавните интереси.

Относно  започналият вече предизборен сезон Евелина Славкова прогнозира, че освен сценария с възможна коалиция след изборите, не е изключено преди изборите коалиции между малки политически субекти, което ще  увеличи шанса им да преминат прага от 4%.

На въпроса относно номинацията на Сергей Станишев за председател на ПЕС и дали това ще повлияе на изборните резултати на БСП, г-жа Славкова коментира, че въпреки тежестта на този пост и фактът, че партията на европейските социалисти ще бъде оглавявана от български политик, по-скоро има персонален ефект и легитимира поста му  като водач на социалистите в България, особено след двубоя с Георги Първанов