Импийчмънт или празно партийно дърдорене

В. “24 ЧАСА”, 18 март – БОРИСЛАВ ЦЕКОВ, ИНСТИТУТ ЗА МОДЕРНА ПОЛИТИКА:

СКАНДАЛЪТ между президента и правителството набра ненужна скорост. В опита си да контраатакува ГЕРБ демонстрира некомпетентност, която предвещава отсега, че заканите за импийчмънт на президента Първанов, защото, видите ли, бил нарушил чл. 32 от конституцията, ще бъдат поредната загуба на парламентарно и обществено време.

Щях да нарека всичко това само политическа партизанщина, ако с подобно конституционно невежество не се ерозираха и без това крехките демократични нрави у нас. Тук не е въпросът да се брани един президент, който има достатъчно други причини да бъде критикуван. Но трябва да се бранят конституционните принципи!

В огласяването на прословутата стенограма няма никакво нарушение на конституцията.

1. Императивен принцип, установен в практиката на съда в Страсбург (така е, разбира се, и в САЩ), е, че защитата на личния живот на публичните личности, в т.ч. от заснемане и записване, е доста по-ограничена, отколкото на останалите граждани. Това важи с още по-голяма сила за онези, които заемат държавни постове. Всичко това го пише в подходящите учебници и в тоновете практика по Европейската конвенция за правата на човека!

2. Защитата обхваща личния живот на хората – здраве, семейство, сексуална идентичност и пр., а не дейности, срещи, разговори, осъществени в служебно качество.

3. От значение е дали обществото има интерес от разкриването на съответната информация.

Преценете сами. Какъв характер имаше срещата Първанов – Дянков? Това среща между президент и финансов министър ли е, или между Георги и Симеон? Къде е проведена – в официалната сграда на висша държавна институция или в нечие частно жилище? Има ли дори едно изречение информация от чисто личен характер в огласената стенограма?

Отговорите са повече от ясни! Очевидно става дума за официална, при това обявена пред медиите среща между представители на висши институции, проведена в официалния офис на държавния глава. Предмет на срещата са официалните отношения между тези институции – публично изявление на финансовия министър, за което президентът смята, че е клеветническо и уронва престижа му.

Обществото без съмнение има право да знае всичко за отношенията между институциите. Никакви разрешения или пък уведомяване на министър Дянков, че е записван, не са необходими! Нещо повече, дори и министърът да е бил уведомен и да е изразил несъгласие, това би било без значение, защото обществото има право да знае какво си говорят институциите. Нали никой не е забравил, че от десетилетия в Овалния кабинет на Белия дом всичко се записва!

Наред с това приказките, че президентът бил излязъл извън своите правомощия с оценките си за правителството, са напълно неприемливи от конституционно гледище. България е парламентарна република, но Народното събрание не е върховната власт, както формално беше по конституцията на Тодор Живков. Президентът е носител на т нар. “неутрална власт”, която е вън от партиите и с позициите си трябва да балансира негативните уклони на законодателната и изпълнителната власт.

В този скандал, разбира се, няма невинни. И президентът можеше по друг начин да изрази отношението си към икономическата политика на правителството. Но очевидно разгорелите се партийни страсти имат и друга цел – да хвърлят димна завеса върху тъжния факт, че икономическата криза се задълбочава неимоверно. И да прикрият поне временно още по-тъжния факт, че правителството спря реформите и няма ефикасна антикризисна политика. Ето това е истинският скандал, за който ще плащаме всички! Останалото е празно партийно дърдорене…