Борислав Цеков: В САЩ, Германия и Япония отзовават депутати. Така и Шварценегер стана губернатор

bobi24С Борислав Цеков разговаря Лиляна Клисурова от вестник “24 часа”

– Г-н Цеков, очевидно няма воля този парламент да отговори на исканията за гражданско участие в изборите и отзоваване на депутати. Какво може да се направи в тези кратки срокове?

– 23 г. партийните политбюра пречат, защото това би отнело част от безконтролната им власт. Няма нужда повече да подсмърчаме пред стените на институции и централи. Законът дава възможност да се предизвика референдум с гражданска подписка и ние – 80 организации в непартийното движение “Модерна България”, стартирахме такава още през декември. За референдум с 2 въпроса.

Първият е за въвеждането на демократичен механизъм за отзоваване на депутати, общинари и кметове. Вторият е гражданите да могат да сезират Конституционния съд срещу закон, който нарушава правата им.

Това са ефективните “оръжия” за граждански контрол върху политици и закони. Вече има повече от 40 000 подписа, ще приключим на 11 май и ще ги внесем в новия парламент.

– Проблемът с отзоваването на депутати мъчи партиите няколко парламента и никой не е предложил разумно решение, въпреки че конституцията бе променяна. Какъв е вариантът?

– В американската конституционна доктрина се говори за триада на пряката демокрация – гражданска инициатива, референдуми, отзоваване. Демократичният модел на отзоваване съществува в САЩ, Канада, Германия, Швейцария, Япония. Стъпваме и на проекта на правителството на Камерън, и на уредбата в държави като Латвия. Пълна глупост е, че отзоваване имало само в Димитровската конституция и в авторитарни режими. В САЩ само през 2011 г. има 151 вота за отзоваване на щатски конгресмени, губернатори, кметове и градски съветници. Спомняте ли си как Арнолд Шварценегер стана губернатор на Калифорния?

– Как?

– След като гражданите отзоваха предишния губернатор. В Латвия пък с гражданска инициатива през 2008 г. беше предизвикан референдум за въвеждане на отзоваване не на отделен депутат, а на целия парламент. Промениха конституцията и сега по инициатива на 1/10 от гласувалите може да се насрочва отзоваване. През 2011 г. отзоваха депутатите заради серия от корупционни скандали.

– Така е по света, но кое е най-удачно за България? Политиците у нас неведнъж са спекулирали със законови възможности.
– Предлагаме процедура, която гарантира, че мнозинството не може да отзове опозиционни политици. Основанията са обективни – напускане на листата, установен конфликт на интереси, внесен в съда обвинителен акт за умишлено престъпление, неизпълнение на задълженията за 6 месеца.

– Като слушам условията – тогава поне половината от сегашните депутати ще изхвърчат от парламента…

– Процедурата не свършва дотук. Следващото условие е да е изтекла 1 г. от мандата. Тогава с подписка от 5% от избирателите в съответния район може да се насрочи пряк вот за отзоваване. Тънкият момент е, че вотът е позитивен.

– Т.е. народът ще има думата за отзоваването, а не политиците? Но кой ще събира подписите? Нека допуснем, че пак може да е политически опонент – той да стартира процедурата, а след това да опита да манипулира гласовете така, че да не се събере нужният брой за оставане в НС?
– Те и изборите могат да се манипулират, но това не значи да ги забраним. За да запази поста си, политикът трябва да получи 3/4 от избирателната квота. Примерно,
ако съветник в Пловдив е избран с 1200 гласа, за да остане, трябва да получи подкрепа от поне 900.

Хиляди противници могат да гласуват срещу него, но с тази подкрепа запазва поста си. Ако не, влиза следващият в листата.

Отзоваването на депутати изисква конституционна промяна, която се прави от обикновено НС. За кметове и съветници трябва да се пипне Законът за местното самоуправление.

– В петиция до властта искате граждански листи. Как може да се разпише в закона това?

– Предлагаме граждански листи да се издигат от инициативни комитети с подписка. Сега така се издигат само независими кандидати. Но настояваме залисти, които са равнопоставени на партийните. Това не е екзотика, а практика в Германия, Италия, Полша, Литва. В Словения гражданската листа стана трета сила. Нужно е само допълнение в Изборния кодекс. Чух идеи сдружения и фондации да участват в избори. Това е недопустимо, а дори и да беше, изисква промени в конституцията.

– Колко подписа ще са нужни за такава листа? И какво ще представлява тя?

– Говорим за граждански листи в районите. Субектът, който ги издига, е инициативен комитет. Броят на подписите трябва да е колкото за регистрация на партия или коалиция в ЦИК – 5000.

– Били сте в парламента и сам знаете – политическата класа трудно разрешава промяна на статуквото. Очаква се да има удовлетворяване само на исканията на протестиращите относно цената на тока. това ще успокои ли хората?

– Донякъде. Но недоволството е срещу олигархията на прехода, която роди монополите. Високите цени са само един фактор. Монополите се ползват с арогантни привилегии.

– Искате ограничаване на привилегиите на монополите. Как да стане това?

– Три неща. Ревизия на всички ЕРП, ВиК, топлофикации. Тежки санкции за нарушенията. Отнемане на законовите привилегии на монополите. Например плащането на т.нар. сградна инсталация при спряно парно. Все едно да карат минувачите да плащат на
кръчмите, че им мирише на кебапчета.

Или пък необосновано високите такси за включване на тока. Но най-важното, което предлагаме, е жалбите срещу начислени сметки да спират изпълнението, докато съдът не разреши спора. Сега е въведена една безумна презумпция, че монополите са прави и дори да оспорваш сметката, трябва първо да я платиш.

– Сами ли стигнаха протестиращите от исканията за по-евтин ток до промяна в конституцията и гражданско участие в политиката?

– Дефицитът на реален граждански контрол е остър. Миналия юни оповестихме Граждански манифест за смяна на системата. Това е пакет от реформи с една цел – политици и закони да бъдат поставени под граждански контрол. Някои от исканията днес са преки заемки от този манифест, това доказва тяхната актуалност. Но ние сме за граждански контрол по модела на развитите демокрации. Жалко е, че на протестите се чуха и безумни призиви за забрана на партиите, които ние отхвърляме. Това, че някой свири фалшиво, не означава, че трябва да се забрани музиката. Партиите са фундамент, зад тях стоят много граждани. Но и партиите трябва да си отворят очите, че има гражданска енергия отвъд тях, която търси политическо представителство не през партийните структури.

– Реалистично ли е искането на хората да имат министри в следващ кабинет?

– Така стихийно няма как да стане.

– Под каква форма могат протестиращите да участват в изборите без промяна в закон? Имат ли време да учредят партия или коалиция?
– Затова настояваме за граждански листи, издигани с подписка. Партиите обаче няма да се съгласят. Иначе участието в избори изисква сериозен експертен, политически и организационен капацитет. Ето, нашето движение, ако решим да участваме – има вариант и при сегашния закон да дадем представителство на идеите за смяна на системата.

– Какъв е той?

– Чрез две малки партии, които дават регистрацията си пред съда. Но това е само вариант. Други могат да издигнат независими кандидати. Най-много ще сбъркат тези, които с опитат на гьрба на протестите да правят някаква партия.