Борислав Цеков: Протестиращите трябва да напуснат казионния обществен съвет на Плевнелиев, за да не станат съучастници в подмяната, която правят управляващите

1-dmbЕдин от идеолозите на гражданското непартийно Движение „Модерна България” Борислав Цеков пред Агенция „Фокус”

Фокус: Г-н Цеков, вчера много автентични граждански организации, които са свързани с масовите протести от последните дни, се обединиха около позицията, че общественият съвет, създаден от президента Плевнелиев, е опит за подмяна на гражданските искания. Защо?
Борислав Цеков: Ние от Движение „Модерна България” категорично отхвърляме самата идея за подобен казионен обществен съвет от подбрани по неясен критерий хора и организации, част от които не представляват никого. Консултации по конкретни идеи трябва да има с тези, които имат конкретни идеи. Но празна говорилня, какъвто ще бъде този съвет, е подигравка с проблемите на гражданите. Движение „Модерна България” участва и подписа заключителната декларация на срещата на протестиращите и гражданските организации. Очевидно се прави опит от страна на управляващите и техните клакьори да подменят автентичните граждански протести. Всичко това е една имитация. Този казионен орган нито ще озапти монополистите, нито ще направи нещо реално. Просто управляващите искат чрез него да потушават протестите без да променят нищо и си назначават клакьори.
Фокус: Защо мислите така?
Борислав Цеков: Ако президентът Плевнелиев и неговото обкръжение имаха искрено желание да чуят исканията на гражданите и да съдействат за придвижването на конкретни и ясни законодателни и експертни предложения, които те правят, той щеше да се консултира с такива граждани и с такива организации. Като оставим настрана няколкото лица на протеста и синдикатите, повечето от останалите НПО-та не са представили никакви предложения. Затова питам, къде са реалните и представителни организации, които участват в протестите, къде са хората, които организират протестите в цялата страна? Какво търсят в този съвет обръчите от НПО-та на финансово-икономическата групировка на олигарха Иво Прокопиев, които са на хранилка на Сорос и американското посолство? Това са организации от типа „две бюра, експерт и кошче за боклук”. Освен, че са близки до управляващите и конкретно до Плевнелиев, кого всъщност представляват, къде са им структурите в страната, къде им е членската маса, къде са им реалните и автентични граждански позиции? Тези организации имат само големи банкови сметки, това са граждани на хонорар. Като им дадат Сорос, Иво Прокопиев и „Америка за България” проекти за стотици хиляди долари, изведнъж стават граждани. Няма ли проекти, спират да са граждани. Нелепо е тези организации-милионери да бъдат равнопоставяни на автентичните граждански организации, които отстояват каузи на обществени начала и имат подкрепа от гражданите в страната.
Фокус: Добре, а нали са поканени за членство и представители на протестиращите?
Борислав Цеков: Представителите на протестиращите са три пъти по-малко от останалите. Мисля, че те добре осъзнават, че президента и неговото обкръжение се опитват да ги използва, да заглуши гласовете им и да тупа топката до изборите в интерес на партийното статукво. Затова ние призоваваме представителите на протестиращите днес да представят исканията си и веднага да напуснат този казионен обществен съвет.
Фокус: Мислите ли, че президентът няма да успее да изиграе тази своеобразна посредническа роля и да съдейства за изпълнение на разумните искания на гражданите?
Борислав Цеков: Няма и то се вижда и по начина, по който подхожда като прави казионен орган, а не се опитва да прави консултации по конкретните идеи и предложения на протестиращите граждани и техните организации. Няма как олигархът Донев или пък соросчетата, както масово гражданите наричат обръча от НПО-та, свързани с финансово-икономическата групировка „Капитал”, да представляват гражданите. Те са част от статуквото и обслужват олигархията.
Фокус: Движение „Модерна България” прави нещо конкретно за реализация на своите виждания за смяна на системата – събирате подписка за национален референдум за въвеждане на отзоваване на политици и за право на жалба пред КС. Защо не потърсите подкрепа от президента?
Борислав Цеков: Защото мнението на президента няма никакво значение в случая. Ние се интересуваме от мнението на гражданите и търсим тяхната подкрепа. Плевнелиев е част от статуквото и „сламен човек” на управляващите. По-лошото е, че той е маша на конкретни олигархични кръгове и това ясно проличава от състава на този казионен обществен съвет. Ще проличи особено ярко от състава на служебното правителство, което ще назначи. За разлика от него, ние искаме смяна на системата и реален граждански контрол върху политици и закони. Нямаме време за празни приказки.
Фокус: Докъде стигна подписката ви?
Борислав Цеков: Вече започна в седем региона, до края на следващата седмица ще бъде обхваната почти цялата страна. Хората разбират, че това е нещо конкретно и ако се съберат 500 хиляди подписа, партиите няма как да спрат референдума. Вече сме събрали близо 40 хиляди подписа, до 11 май, когато е крайният срок ще съберем нужния брой, за да задължим следващия парламент да насрочи референдум по двата въпроса – въвеждане на демократичен механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове и право на всеки гражданин да сезира Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права.