Европейска работна група обсъди темите табу в българските медии

Eu_Commission2“Гнилите ябълки” в банковата система, съмнителното минало на премиера Бойко Борисов, непрозрачността около натрупването на капиталите на бившата му приятелка Цветелина Бориславова са само част от темите табу в българските печатни медии, които предизвикаха подчертан интерес сред участниците в третото заседание на Работната група по чл. 10 на Европейската конвенция по правата на човека, предаде репортер на БГНЕС.

То се състоя на 21 март в Европейския университет “Виадрина” във Франкфурт на Одер, Германия. Работната група, създадена по идея на немския преподавател по медийно право проф. д-р Йоханес Веберлинг, обсъжда и изследва различни аспекти на свободата на изразяване и пречките пред нея в европейските страни. В групата понастоящем участват преподаватели по медийно право и медийни науки от Германия, България, Унгария и Сърбия.

За темите табу в българските печатни медии говори ръководителят на едноименния проект на Института за модерна политика и фондация “Фридрих Науман” в България, д-р Иво Инджов, хоноруван преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Той запозна присъстващите с причините България да се срине на 87-о място в класацията на “Репортери без граници” по свобода на медиите, с ролята на фейсбук за организацията на неотдавнашните антиправителствени протести, както и с особеностите на пилотното издание на проекта през 2012 г. В неговите рамки предстои да бъде издаден сборник, в който ще бъдат анализирани и причините за слабото присъствие в медиите на определени теми, вкл. такива като насилието срещу хомосексуалистите, проблемите на ромите извън престъпността, финансирането на медии от държавна реклама и др. Участниците в групата се обединиха около мнението, че невинаги прекият политически и икономически натиск върху работата на журналистите е причина за наличието на теми табу. Те са следствие и от непрозрачни на пръв поглед обвързаности между политици, медийни собственици и бизнесмени, съобразяване на медиите с интересите на публиката, ниската новинарска стойност на някои обществено значими теми и др.

Следващото заседание на групата ще се проведе на 21-22 октомври в Белград с подкрепата на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация “Конрад Аденауер”. В центъра на дискусиите ще бъдат медийната регулация и прозрачността на собствеността на медиите в Европа.