Здравка Кръстева: Драстично да се намалят привилегиите за големите партии

Zdravka KrastevaОпасявам се, че дискусията по изборните правила рискува да затъне в детайли и да даде възможност на народните представители да подберат това, което им е удобно от предложенията и по този начин изкуствено да оставят впечатлението, че са се съобразили с исканията на гражданското общество. Това заяви в предаването “12+3” юристът Здравка Кръстева от Движение “Модерна България”. В този смисъл тя добави, че за тях е важно да се говори повече за резултатите, които се цели да се постигнат с новите изборни правила.

Без съмнение, особено в ситуацията, в която се намира в момента страната ни, най-важната промяна, която трябва да целим с Изборния кодекс и промените в него, е драстично да се намалят привилегиите, които имат партиите, традиционните партии на прехода, големите партии, защото те доведоха до това парламентът в момента, месец след като е избран, да се тресе по небивал начин и да дестабилизираме страната. Това изисква комплекс от мерки и на първо място са тези колосални субсидии, които дават огромно предимство на традиционните партии. Те взимат десетки милиони. Това прави неравностойна битката на всеки, който има идеи за обществена промяна, но не разполага с такива средства. Още повече, че те са и дълбоко несправедливи – в най-бедната държава те са 10 пъти по-високи, отколкото в Германия, например.

Друго нещо, което съществено дава предимство на традиционните партии и запушва спокойната и свободна конкуренция на идеи в политическото пространство, е достъпът до медии, посочи Кръстева и се съгласи с мнението на “Зелените”, че трябва да има безплатен достъп на всички участници в изборите до обществените медии. “Модерна България” предлага още държавата да изкупува медийни пакети от частните медии и равнопоставено да ги разпределя между участниците в изборите. Те настояват и за възможността да се издигат граждански листи, които да бъдат подкрепени с подписка. Друго предложение е да се прекрати разделението на парламентарни и извънпарламентарни партии.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.