Борислав Цеков: Да има пропорционална изборна система със задължителни преференции 3

bobi24Борислав Цеков поздрави ръководството на НС за решението да включи в такъв мащаб гражданското общество в писането на Изборния кодекс, а не само партийните политбюра, както беше досега.

В пленарната зала присъстват стотина представители на неправителствени организации. Има представители също на Сметната палата, на ГРАО, на НСОРБ, членове на Изборния борд към Министерски съвет, ЦИК, тук са и представители на КБ, ДПС, “Атака”, НДСВ, ВМРО, партията на Зелените и др. В пленарната зала не присъстват представители на ГЕРБ.

Пръв взе думата Борислав Цеков, който е за пропорционалната изборна система с преференции, той е председател на Управителния съвет на Института за модерна политика. Когато говоря за преференциалната избирателна система, говоря за задължителната преференция, което означава без праг, подчерта той. И кандидатите да зависят изцяло от вота на избирателите, което ограничава възможността за манипулации, посочи Цеков. Това радикално повишава влиянието на гражданите в листите, а не на партийните селекционери. Партиите си запазват правото на кадрова политика, издигат кандидатите в листите, но хората ще казват кой става и кой не, добави анализаторът. Трябва тази система да се съчетае и с възможността за съществуването на т. нар. граждански листи, подкрепени от инициативни комитети и подписка с определен брой подписи, смята Цеков. Тези граждански листи трябва да бъдат равнопоставени с партийните листи, защото има гражданска енергия отвъд партиите, която не иска да се подчинява на партиен лидер и на партийна дисциплина, посочи той.

Кои са основните предимства на тази система: така се дава възможност за по-широко представителство на гражданите, намалява се опцията да се монополизира политическият живот от 2-3 големи партии, въвеждането на засилен мажоритарен елемент насърчава конкуренцията, в т.ч. и междуличностната, подчерта Цеков. Представянето на проектите на експертите продължава. /БГНЕС