ИМП и “Науман” ще представят изследването “Теми табу в онлайн медиите”

“Темите табу в българските онлайн медии – 2013” – това е наслова на кръглата маса, организирана съвместно от германската Фондация за свободата “Фридрих Науман” и Института за модерна политика (ИМП). Форумът ще се състои на 10 октомври в София, в зала “Мусала” на хотел “Хилтън” от 10.00 ч. и ще бъде открит от г-н Даниел Кадик, ръководител на проектите на фондация за свободата „Фридрих Науман” за Югоизточна Европа и г-н Борислав Цеков, председател на Управителния съвет на Института за модерна политика. Участие ще вземат представители на медийната общност, експерти, граждански активисти и блогъри, дипломати.

В първата част политологът и медиен изследовател д-р Иво Инджов, ще представи резултатите от ръководения от него проект, посветен на пренебрегнатите теми в българските онлайн медии. Ще бъде представен и сборникът „Темите табу в медиите”, издаден от Института за модерна политика със съдействието на фондация за свободата „Фридрих Науман”, чийто съставител е д-р Иво Инджов.

Във втората част, за „дефектната публичност“: какви важни теми премълчават медиите и защо го правят, ще говори проф. д-р Хорст Пьоткер от Института по журналистика към Техническия университет Дортмунд. Той ще представи и Инициатива „Просвещение за новините“, която e ръководил дълги години.

Заключителната дискусия, която ще бъде модерирана от журналиста Иван Бакалов, издател на „е-vestnik”, ще бъде на тема: „Премълчаването на важни за обществото теми като част от общия проблем за свободата и независимостта на медиите.“

Кръглата маса е част от съвместните изследователски и граждански усилия на фондация “Науман” и ИМП (който има статут на национален партньор на германската фондация) в областта гражданския мониторинг за свободата на медиите. В рамките на това вече двугодишно сътрудничество беше издадена книгата на д-р Иво Инджов, който е и ръководител на изследователския проект, “Медиите – между свободата, политиката и бизнеса”.

Миналата година екипът на д-р Инджов представи резултатите от проучване на темите табу в печатните медии. Също през 2012 г. в сътрудничество с информационната агенция БГНЕС бяха организирани и две дискусии на тема “Медии без филтър”  за състоянието на медийната среда, прозрачността на медийната собственост и ролята на корпоративната журналистика, в които взеха участие главни редактори на медии, граждански активисти, журналисти и експерти (виж тук и тук).