България се срина на 100-но място по свобода на медиите

Д-р Иво Инджов, член на УС на ИМП&

България се срина тотално в класацията за свобода на медиите на авторитетната международна организация „Репортери без граници“. В ранглистата, която подрежда страните за периода от декември 2012 до октомври 2013 г. страната ни пада с 12 позиции и заема 100-ото място. Така тя отново е последна в ЕС. На 99-място е Гърция, която е с 14 позиции по-ниско в сравнение с м.г. Пред България на различни по-предни места са страни от Третия свят като Папуа-Нова Гвинея, Мавритания, Буркина Фасо, Либерия, Бутан, Боливия др.

Класирането на България е тъжен рекорд в края на една тежка година, която беше белязана от продължили пет месеца протести и политическо напрежение. По време на антиправителствените демонстрации репортери отново станаха жертви на полицейско насилие, констатират от международната организация. Те преценяват, че ситуацията е особено напрегната за независимите журналисти, на първо място за разследващите репортери – колите на някои от тях са били подпалени. Такава беше съдбата на личния автомобил на журналистката Генка Шикерова, която е прочута със своите бекомпромисни политически интервюта. През 2012 г. беше запалена колата на разследващата журналистка Лидия Павлова, отбелязват в доклада си „Репортери без  граници“.

На първите три места в класацията са Финландия, Холандия и Норвегия. Утвърдени медийни демокрации като Германия, Великобритания и САЩ заемат съответно 14-о, 33-о и 46-о място. Съединените Щати са паднали с  13 места, а Великобритания – с три, в сравнение с м.г. Причината е преследването на разследващи журналисти и техните информатори от държавни органи заради разкрития в сферата на националната сигурност, отбелязват от „Репортери без граници“. В дъното на касацията за пореден пък са Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.