Модерна БГ” ще следи за честността на вота в 3000 секции

moderna-bg-observers-training

Гражданското непартийно Движение „Модерна България“ мобилизира повече от 2500 свои активисти и симпатизанти за наблюдение на изборите за членове на Европейския парламент на 25 май, които ще следят за честността на вота в близо 3 хиляди секции на територията на 16 региона.

Това е най-мащабната независима гражданска инициатива за изборно наблюдение през последните години, която не е свързана с политически партии и не е финансирана от чуждестранни донори. Подчертаваме, че „Модерна България“, за разлика от други организации, регистрирани като наблюдатели в този вот, НЕ разчита на стихийно събиране на хора, а формира този мащабен наблюдателски корпус на базата на своя доказан организационен капацитет и съществуваща мрежа от наши активисти и симпатизанти в цялата страна. За целите на  гражданската кампания „Модерна България за Честни Избори“, през последните 2 месеца националният щаб на изборното наблюдение проведе серия от специализирани обучения на наблюдателите в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Враца, Видин, Сливен, Стара Загора, Търговище и др. Изготвени са специални наръчници и инструкции за наблюдението на вота, базирани на добрите практики на ОССЕ и на разпоредбите на Изборния кодекс.

В хода на изборния ден, дежурен юридически екип на „Модерна България“ под ръководството на Андриян Боянов ще обработва и преценява сигналите и констатациите, които идват от наблюдателската мрежа. Наред с това, обявяваме „гореща“ телефонна линия за сигнали – тел. 0898/277 212, на която граждани и организации ще могат да подават сигнали за нередности. Те ще бъдат проверявани от екипите на „Модерна България“ на място, след което при необходимост ще бъдат сезирани компетентните органи според естеството на констатираните нарушения. За информация за хода на изборното наблюдение в деня на изборите на разположение на медиите ще бъде Петър Кичашки – национален координатор на гражданската кампания „Модерна България за Честни Избори“– тел. 0885/547 199, както и Борислав Цеков, 088/307 337.

Благодарим на медийните партньори на кампанията – Агенция БГНЕС и интернет-медията Хаштаг-BG. Изразяваме благодарност на обществената БНТ, която излъчва безвъзмездно видеоклип на „Модерна България“, насочен срещу търговията с гласове. Благодарим и на ТВ7, която единствена от частните национални телевизии предостави възможност за излъчване на този видеоклип на символични цени.

Припомняме, че поради факта, че Движение „Модерна България“ НЕ е политическа партия и не е регистрирано като юридическо лице, а представлява обединение от неправителствени организации и инициативни граждански омитети, за целите на изборното наблюдение сме регистрирани в ЦИК чрез четири от организациите-членки на „Модерна България“. Това са: Институтът за модерна политика, „Активно общество“-ВидинАсоциацията на младите юристи, която участва като наблюдател и в изборите през 2011 г. , сдружение „Съхраняване на демократичните ценности“.