БСП и АБВ: 2 в 1 е повече от 1 + 1

Позиция на д-р Иво Инджов, член на УС на ИМП, публикувана от Хаштаг-BG:

По всичко личи, че на 5 октомври левицата ще пие една студена вода. Първите социологически проучвания след евроизборите показват нарастваща дистанция между ГЕРБ и социалистите, а засега АБВ остава под чертата.

След разрива с „центристкото“ ДПС, БСП ще мине в опозиция. Ако се е отърсила от враждебното си отношение към АБВ, още отсега трябва да му стиска палци да мине 4-процентната бариера. Защото двете леви формации, независимо кои и какви малки сили гравитират около тях, са обречени на сътрудничество. Стига, разбира се, да са честни в декларираните си намерения да противодействат на възпроизводството на пагубната политика на ГЕРБ от предходния му мандат. На „постната пица на Дянков“, на подслушванията и полицейщината, гарнирани с оди за БОЙ-ковите магистрали и пиар с черноморски вампири. Почти сигурно е, че БСП и АБВ ще се явят самостоятелно на изборите. Въпреки предстоящата оставка на Станишев на конгреса на Столетницата на 27 юли, между тях все още има много подводни камъни, чието заобикаляне ще бъде възможно едва в следващия парламент. Все още недоверието, обидите и омразата между ръководствата и редовите членове на двете формации са пресни, за преодоляването им е необходимо по-дълго време. Важното сега е двете формации да сформират жизнени и перспективни левоцентристки коалиции, които да оставят в миналото камуфлажния характер на обединения а ла „Коалиция за България“. Да се „отворят“ към центристки и граждански политически субекти, а да не се кичат с измислени „граждански квоти“, при които „гражданското“ е синоним на властолюбие и службогонство. В новите леви коалиции трябва да влязат парти и движения, които са доказали не на думи, а с дела, че работят за гражданска и модерна България.

Предизборните коалиции около БСП и АБВ трябва да са формирани на принципа на взаимно уважение, но и отчитане на реалната тежест на всеки участник в тях. Задължително е обединяването около няколко основни политически принципа: скъсване с всякакви олигархични и корпоративни зависимости, гарантиране на правата и свободите на българските граждани, рестарт на социалната пазарна икономика и заемане на достойното място на България в ЕС и света.

Ако успеят да комуникират тази цел минимум, двете леви коалиция ще мобилизират не само традиционните леви електорати, но и ще увлекат много колебаещи се избиратели, хора от политически център, а защо не и умерени десни. За мнозина трезвомислещи хора в България, които досега никога не са гласували за левицата, една победа на ГЕРБ, легитимирана пред Европа от очертаващото се съглашателство на Реформаторския блок, ще бъде равносилна на реабилитиране на авторитарните тенденции в обществото и държавата. Разбира се, целта максимум на двете леви коалиции в парламента (при положение че АБВ влезе в него) трябва да бъде много по-амбициозна. Личностната неприязън на лидерско ниво, неуредените сметки и езикът на омразата трябва да бъдат заровени. Необходима е нова коалиционна култура. БСП и АБВ трябва да покажат на българските граждани, да ги убедят, че политиката на лидерската партия на Бойко Борисов има алтернатива. Като запретнат ръкави и заработят в диалогов режим за приемане на ефективни стратегии и провеждане на конкретни политики срещу демографската криза, за реформа на образованието и здравеопазването, на пазара на труда и подпомагане на изостаналите региони. Само така левицата ще може да обърне очертаващото се поражение на 5 октомври в стратегическа победа, макар и по точки, на местните избори през 2015 г. и да се подготви за достойно представяне на президентските избори през 2016 г.