БСП внася законопроект на “Модерна България” за прозрачност на бюджетните разходи

123Законопроект на гражданското непартийно Движение “Модерна България” ще бъде внесен от депутатите от БСП лява България в 43-то НС. Инициативата се отнася до осигуряване на прозрачност на разходите на администрацията и се основава на експертна разработка на Института за модерна политика, предложена още през 2012 г., която в последствие стана част от програмните приоритети на “Модерна България”.

На пресконференция на “Позитано” 20 лидерът на БСП лява Бълария Михаил Миков заяви: “С движението „Модерна България” подготвяме законопроект, даващ възможност за проследяване на разходите на администрацията. В идеята на законопроекта се предвижда на сайта на Министерство на финансите да се публикуват всички разходи на ведомствата за командировки, разходи, заплати, на всички администрации. „Такъв закон съществува в САЩ и смятаме, че в условия на криза, една прозрачност е крайно необходима”, обясни Михаил Миков.

Според идеолога на Движение “Модерна България” Борислав Цеков инициативата предвижда с малка поправка за устройствения закон за бюджета да се създаде централизирана база данни достъпна за гражданите и медиите през интернет, в която да се вписват текущо всички разходи на държавната администрация. Примерът идва от САЩ, където преди 3 години е създаден сайтът usaspending.gov

“Първо, създаването на такъв интернет сайт за държавните разходи ще бъде инструмент за своевременен граждански и медиен контрол. Няма да се чака някой да разкрие нещо или Сметната палата след години да каже, че някъде се е злоупотребило. Текущо ще има яснота. Вторият ефект ще е превантивен. Хайде да видим как някой министър или шеф на ведомство с лека ръка ще прави разхищения или необосновани харчове, като знае, че всичко ще лъсне онлайн пред очите на обществото. И то бързо, а не след години. Реализацията на такава мярка за прозрачност не изисква никакви тромави реорганизации, стратегии и реформи”, категоричен е Цеков.