ИМП сезира Съвета на Европа за недостъпността на метрото

Институтът за модерна политика изпрати писмо до Секретариата на Съвета на Европа във връзка с връчената награда на столичното метро в петото издание на конкурса “Достъпност на Регионитe” –  2015 в категорията “Достъпност на условията на живот – сгради, пътища, транспорт”.

ИМП приложи и кратко видео, в което изпълнителният директор на организацията Петър Кичашки нагледно демонстрира фактическата невъзможност да се използва метрото в столицата от хора, използващи инвалидни колички – https://www.facebook.com/peter.kichashki/videos/10206824207149824/?pnref=story

Проблемът с метрото е във факта, че мотрисата е значително по-висока, а освен това спира и на голямо разстояние от перона, което прави невъзможно на човек с количка да влезе във влакчето.

„Изрично в екшън плана в сферата на уврежданията (2006-2015) на Съвета на Европа една от точките е свързана с достъпността на транспорта и недопускането на дискриминация при използването на публичния транспорт. След като е невъзможно сам човек да влезе с количката си в метрото, а трябва да се надява да има кой да го вдига и носи, то това категорично е форма на дискриминация. Още повече, че при големи колички, като моята, вдигането и вкарването в метрото е напълно невъзможно“, заяви Петър Кичашки.

От ИМП питат Съвета на Европа на базата на какви критерии е връчена награда на столичното метро за достъпност, след като очевидно то не е достъпно за хората с увреждания. „Направата на асансьори не изчерпва задължението на община и държава по изграждането на достъп. Да направиш асансьор до перона, но да не осигуриш достъп до самата мотриса, е демонстрация на фасадна псевдозаинтересованост от проблемите на хората с увреждания и води до задълбочаване на социалната сегрегация на тази група от хора“, посочват още от Института за модерна политика.