СЪСТОЯНИЕТО НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ НА ФИНАЛНАТА ПРАВА

Институт за модерна политика
 • ГЕРБ ДОПУСНА ГРЕШКИ В НАЧАЛОТО, А БСП В  КРАЯ НА КАМПАНИЯТА.
 • КАБИНЕТ ОТ ТИПА „БЕРОВ“ Е ВЪЗМОЖЕН СЦЕНАРИЙ СЛЕД ВОТА.
 • АБВ-Д21 И „РЕФОРМАТОРИТЕ“ С НАЙ-ПОЗИТИВНА КАМПАНИЯ.

 

ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА НА КАМПАНИЯТА

 • Кампанията е слаба и лишена от достатъчно идеи и политически иновации.
 • Определящо значение за динамиката има бруталната намеса на Турция в българската предизборна кампания в полза на ДОСТ, в съчетание с противоконституционното използване на исляма за партийно-политически цели. Има отчетлива персонализация на кампанията на ГЕРБ и БСП – предизборната борба е сведена до междуличностен сблъсък между Бойко Борисов и Корнелия Нинова, който измества съдържателните дебати за идеи, програми и алтернативи за България.
 • В хода на кампанията ГЕРБ и БСП си размениха ролята – ако в началото по-неубедително стоеше ГЕРБ, то в последната седмица преди вота, БСП допуска сериозни грешки.
 • Обединени патриоти“ умело се вписаха с ситуацията с премерени действия за защита на националния интерес. Радикализирането на поведението им в последните дни с двете блокади на границата с Турция ще мобилизира до краен предел твърдия им електорат, но може да отблъсне по-умерените им привърженици.
 • Активна и позитивна е кампанията на лявата коалиция АБВ-Д21 и на дясната Реформаторски блок-Глас народен (РБ-ГН). На фона на затварянето на БСП в контурите на твърдия червен електорат, АБВ-Д21 се позиционират като умерената лява и антикорупционна алтернатива. Те предлагат някои по-прогресивни политики от БСП, напр. реална замяна на плоския данък с прогресивно подоходно облагане с необлагаем минимум, което би довело до нарастване на доходите на 80 % от българите. От своя страна РБ-ГН остана в известна степен настрана от скандалите и противоречията в дясното пространство, които им носи предимства.
 • „Воля“ на Марешки затъна в скандали около състава на листите, разкритията за двете партии, които оглавява, както и за качеството на продаваните в неговите предизборни бензиностанции горива. В същото време очакваният скрит и организиран вот през неговата аптечна мрежа прави сигурно присъствието му в бъдещия парламент.
 • В предизборния контекст ДПС съумя да се позиционира като един от ключовите партийни фактори за защита българската национална държава, подложена на недопустима турска намеса във вътрешните работи.

ПОЗИТИВНИ СТРАНИ НА КАМПАНИЯТА НА ГЕРБ И БСП

ГЕРБ

 • Демонстрират екипност и сравнително успешно комуникират своя управленски капацитет, давайки плътност на посланието „Реални резултати“.
 • За разлика от предходни кампании, централна роля в предизборните обиколки и изяви има председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, което допринася за консолидацията на твърдите избиратели на партията.

БСП

– Енергична кампания, която главно в първата си фаза имаше подчертано позитивен заряд;

– Добра визия на предизборните материали, която позволява ефективна комуникация на посланието „Поискай промяната“;

– Особено активна роля на председателката на БСП Корнелия Нинова в предизборната кампания, което допринася за пълна мобилизация на партийния актив.

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КАМПАНИЙНИ ГАФОВЕ НА ГЕРБ И БСП

При почти изравнените позиции на ГЕРБ и БСП особено значение за крайния изход от изборите има развитието на кампанията на финалната. Всяка грешка, всяко непремерено изявление в петък вечер, та дори и в събота – деня за размисъл, което отблъсква цели категории от избиратели могат да се окажат решаващи. В хода на кампанията ГЕРБ и БСП си размениха ролята – ако в началото по-неубедително стоеше ГЕРБ, то в последната седмица преди вота, БСП допуска сериозни грешки.

ГЕРБ

 • Най-тежкият политически гаф в кампанията на ГЕРБ беше изявлението на Бойко Борисов по адрес на Елена Йончева. Вместо да насочи предизборните си критики към други кандидати на БСП, за които има вероятно могат да се намерят основания за политическа критика, г-н Борисов влезе в персонален двубой с личност с безспорен професионален авторитет, която при това привнася нова енергия в БСП. В подобни ситуации по правило губещият е представителят на статуквото – в случая г-н Борисов и ГЕРБ. Този гаф беше допълнително разгърнат в негативен за ГЕРБ план от уволнението на изтъкнатият журналист Иван Гарелов след „смс“ на Борисов до служебния премиер.
 • Слабост в кампанията на ГЕРБ е и самата визия на кампанията. Претрупаните билбордове и плакати с неразличими поради дребния си мащаб портрети на кандидатите от листите (извън водача), определено не помагат за ефективна комуникация на предиброните послания на ГЕРБ.
 • Превръщането на образованието в централна тема на кампанията на ГЕРБ се разминава съществено с досегашното им управление.

 

БСП

 • На финалната права БСП сякаш поизгуби темпо и се затвори само в средите на своя твърд електорат. Появи се агресивен тон, а предозирането на управленско самочувствие, което не намира достатъчно опора в миналите управления, в които партията е участвала, по-скоро отблъсква центристките и умерени избиратели, които имат решаващо значение за една изборна победа.
 • На този фон, през последната седмица БСП допусна два политически гафа, които могат да се отразят на вота, като затворят напълно партията в контурите на нейния твърд електорат, който е недостатъчен за спечелване на изборите. Първият беше изявлението на Корнелия Нинова за „отнетото от демокрацията“. Независимо от вложения смисъл и контекст, това изявление получи преобладаващо негативни интерпретации и вкара кампанията в обяснителен режим. Своеобразно „надграждане“ и продължение на тази грешка беше телевизионното изявление на кандидат на БСП, който под формата на неуместна шега засегна фамилните рани на хиляди български граждани, които са пряко пострадали от „червения терор“ или чиито съдби засегнати от висшата номенклатура на БКП и репресивните органи в епохата на еднопартийния тоталитарен режим. Обстоятелството, че това изявление беше направено в присъствието на Корнелия Нинова, която видимо го прие радушно, циментира негативното послание.
 • Като грешка следва да се оцени нежеланието на Корнелия Нинова да обяви потенциални кандидати за министри. Липсата на прозрачност и кадрови решения, които да бъдат представени на оценката на избирателите, не генерира допълнително доверие в партията.

СЦЕНАРИИ ЗА КОАЛИЦИОННИ КОНФИГУРАЦИИ СЛЕД ИЗБОРИТЕ

Вече е ясно, че никоя партия няма да получи достатъчно доверие от българските граждани за самостоятелно управление. Това прави ключов въпроса за възможните коалиционни формули на управление след изборите. Неспособността на ГЕРБ и БСП да получат самостоятелно мнозинство откроява значението на формации като АБВ-Д21 и Реформаторски блок-Глас народен, чието участие в бъдещия парламент би спомогнало за сформиране на относително идейно хомогенни леви или десни управленски конфигурации. В същото време, Обединените патриоти са желан партньор и за левите, и за десните.

 • Правителство тип „Беров“

Твърде вероятен сценарий за развитие на политическата ситуация след изборите е съставянето на правителство тип „Беров“ – т.е. привидно „експертен“ кабинет, зад който застават повечето основни партии. Ако се върнем назад в историята на прехода, управлението на Любен Беров, подкрепяно в парламента от ДПС, „сините мравки“ (отделили се от СДС) и от БСП стана пословично с липсата на ясна политическа отговорност, ескалацията на разграбване на държавните ресурси и засилено влияние на задкулисни кръгове върху държавната власт. Като основания за подобна формула партийните елити вероятно биха използвали „сложната обстановка на Балканите“, „неясния вот на суверена“, „предстоящото председателство на ЕС“.

 • Дясно-патриотична коалиция

Относително хомогенна дясноцентристка коалиция с участието на ГЕРБ, Обединени патриоти, партията на Марешки и евентуално Реформаторски блок-Глас народен. Възможно е при подобен вариант също да се разчита на неофициална подкрепа от ДПС.

 •  Ляво-патриотична коалиция

Друг възможен сценарий е коалиция между БСП и Патриотичния фронт. Прогнозното разпределение на местата в бъдещия парламент обаче сочи, че техните депутати няма да са достатъчни за излъчване на правителство. Възможен трети субект, с който би се сглобила относително хомогеннна в идейно-политически план коалиция е евентуално АБВ-Д21. Възможно е подобна формула да бъде сглобена и с подкрепата на ДПС, които да гарантират мнозинство без официално да участват на ниво Министерски съвет в изпълнителната власт.

 • Временно правителство

Правителство с ограничен хоризонт, предрочни избори през есента по нова избирателна система.

 • Патова ситуация: нови избори до три месеца

Този сценарий е възможен, ако вследствие на очаквания патов резултат между БСП и ГЕРБ и при крайно изостряне на политическата конфронтация горните калкулации, вкл. избиране на временно правителство, се окажат непостижими. Тогава служебното правителство ще продължи да управлява до свикване на втори предсрочни избори.

 

24 март 2017 г.

                                                           ЕКИП НА ИНСТИТУТА ЗА МОДЕРНА ПОЛИТИКА

                                                           доц. д-р Иво Инджов, политолог

д-р Борислав Цеков, юрист

                                                           д-р Петко Петков, социолог

                                                           Петър Кичашки, юрисt