Д-р Борислав Цеков представи книгата си “Доктрината “Тръмп”

В препълнения салон на книжарница “Гринуич” в София, се състоя премиера на книгата на д-р Борислав Цеков “Доктрината “Тръмп”. Като познавач на американската политика, д-р Цеков прави първи опит в България да бъде систематизирана една доста обширна фактология за политическите възгледи на Доналд Тръмп, неговата политическа биография и основните моменти от неговата идеологическа платформа.

В САЩ, в лицето на Тръмп, се връщат на власт старите, традиционни консерватори в Републиканската партия – това е т.нар. палеоконсерватизъм.”, това заяви д-р Борислав Цеков при представянето на книгата “Доктрината Тръмп”.

На представянето присъстваха учени, общественици, политически анализатори, студенти и съмишленици на д-р Цеков.

Тръмп е единственият кандидат от тези избори, който има обобщена платформа в четири книги, а не просто в една предизборна платформа. 

Целта на книгата е да разкаже малко повече за американския политически и идеологически контекст, който твърде често в Европа се гледа едностранчиво поради недостатъчно информираност, било поради нежелание да проучват фактите тенденциите и в случая с Тръмп е много показателен, защото над него се стеле една гъста пелена от митове и лъжи, които една добросъвестна проверка на фактите показва, че са именно митове и лъжи, заяви Цеков. 

Категорично в САЩ в лицето на Тръмп се връщат на власт старите, традиционните консерватори в Републиканската партия . Това е още от времето на Ричард Никсън, когато за последен път те доминираха властта, след което бяха изместени от неоконсерваторите и неолибералите, които овладяха и двете партии в САЩ, обясни Цеков.”Има идеологически обрат във Вашингтон, който е свързан във външната политика с разведряване, отказ от този безогледен интервенционизъм, който в последните години виждаме и с една идея за укрепване на националните държавни, националните икономики, а не толкова на транснационалните корпорации, както е при неолибералната глобализация”, допълни той по време на представянето.

Цеков е категоричен, че критиците на Клинтън изхождат от една част на обществото в Америка. Безкритично до голяма степен се възпроизвеждат и в Европа – че той е ксенофоб, расист едва ли не.

“Казано най-директно – това са долнопробни лъжи и в книгата съм се опитал да представя фактите такива, каквито са и каквито се познават от всички онези американски граждани, които подкрепиха и избраха новия американски президент.” /Канал 3/