Интелектуалци обсъдиха монографията на д-р Борислав Цеков “Доктрината “Тръмп” с/у неолибералния глобализъм”

Какво се случва в Америка? Защо изборът на Доналд Тръмп разтресе света? Има ли идеологически обрат в политиката на Белия дом? Отговори на тези въпроси търси научната монография на д-р Борислав Цеков „Доктрината „Тръмп“ срещу неолибералния глобализъм“.

Научен редактор е проф. д-р Желка Генова, преподавател в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Книгата е първи опит в България за научно осмисляне на тази проблематика от гледище на политическите науки и конституционализма. Това събра десетки интелектуалци, общественици и студенти в Националната библиотека “Св.Св.Кирил и Методий” (НБКМ) на среща-дискусия. 

Форумът беше открит със слово на директора на НБКМ доц. Красимира Александрова, която изтъкна, че монографията търси и предлага отговори на много актуални идеологически и политически въпроси на нашето съвремие. 

“Авторът д-р Борислав Цеков е утвърдено име в пространството на конституционализма и политическите анализи, а книгата, която ни е събрала днес е първият по-цялостен опит за научно осмисляне в България на политическите процеси в САЩ и техните геополитически измерения”, подчерта проф. д-р Желка Генова.

Според проф. Владимир Чуков тази монография е най-задълбоченото и актуално научно съчинение от български автор, посветено на съвременната американска политика. Книгата съдържа богата фактология и теоретични обобщения”, допълни модераторът на събитието проф. д-р Стоян Денчев.

От своя страна популярният журналист от БНР Петър Волгин сподели, че книгата се чете “на един дъх”, написана е много интересно, което рядкост за подобни трудове, които имат за цел да представят идеологическата картина на днешния свят. “Препоръчвам я както на привържениците, така и на противниците на Доналд Тръмп у нас, защото ще научат много. Особено интересно е концептуалното разграничаване на либерализма и неолиберализма, и извеждането на неолибералния глобализъм, като симбиоза на неолибералните икономически принципи, неоконсервативната визия за еднополюсния свят и идентичностната политика. Всъщност това беше светът, в който живяхме 40 години и все още живеем, изтъкна Волгин.

Сред изказалите се беше и журналистката от в. “Труд” Анна Заркова, която сподели впечатленията си от откъсите, публикувани на страниците на изданието: “книга, написана с искреност и вещина в познанието”.

Проф. Светлана Шаренкова пък се спря на значениено на личностния фактор и опит в научното осмисляне на теми от подобен мащаб: “Тръмп е един самонаправил се човек. Такъв е и д-р Борислав Цеков, когото познавам още от 1991 г. – самонаправил се учен, политик и общественик със свое осезаемо присъствие и влияние в обществения и научния живот на България”. Петър Кичашки, член на КЗД и директор на Института за модерна политика открои приноса на монографията в обосноваването на връзката между никсънианския консерватизъм и политиката на Тръмп.

Социологът д-р Петко Петков от Изследователски център “Спектър” отбеляза, че достойнство на научния труд е, че разглежда неолибералния глобализъм като идеологическа симбиоза, която включва и идентичностната политика, част от която е и джендър-идеологията.

Според Стефан Гайдарски, доктор по право, за политиката на Доналд Тръмп е валидна максимата на Ричард Никсън: ако направиш половината – нищо не си направил. Неолибералният глобализъм е много устойчиво статукво и е интересно докъде ще успее Тръмп в неговия демонтаж.

Известният адвокат и фейсбук-инфлуенсър Валери Тарандов подчерта, че Тръмп е истински политически феномен, който обърна представата за политика чрез социалните мрежи. “Знаете ли кога за първи път е предсказано, че Тръмп ще стане президент на САЩ?” – обърна се към аудиторията Тарандов. И даде отговора: “Във втората серия на филма “Завръщане в бъдещето II” чиято премиера е през 1989 г.”

Авторът д-р Борислав Цеков отговори и на многобройни въпроси, свързани с различни аспекти на управлението на Доналд Тръмп и неговото отражение върху международните отношения. “Както сами ще се убедите, тази книга не е възхвала на Доналд Тръмп – неговата политика може и трябва да бъде критикувана от различни идеологически позиции, както всяко едно управление. Но книгата развенчава пропагандните митове и лъжи, които крепителите на статуквото или непросветените отрицатели на Тръмп тиражират. С нея се очертава дълбокият идеологически обрат в Белия дом, който настъпи с избирането на 45-я американски президент. Този обрат е особено видим при съпоставителния анализ на Стратегията за национална сигурност на САЩ, приета от Тръмп през 2017 г. и стратегиите на неговите предшественици от Рейгън насам, завърши д-р Цеков.

Съдия Богдана Желявска – председател на Българската съдийска асоциация, получава автограф от автора на “Доктрината “Тръмп” с/у неолибералния глобализъм д-р Борислав Цеков.