Представители на ИМП участваха в младежки обмен в Литва

От 11 до 17 ноември 2018 г. в Каунас, Литва, 28 младежи от България, Литва, Полша и Словакия се събраха в проекта “C-thinking” по програма “Еразъм+” за развиване на умения за критично мислене и привличане на вниманието на обществото към важността на тази тема. В младежкия обмен участваха 7 представители на Институт за модерна политика. 


Седмицата на проекта бе изпълнена с добри емоции и различни дейности. Участниците работиха по групи, анализираха основните умения за критично мислене и бариери, практикуваха различни методи за критично мислене.


Участниците в проекта признават, че от всички методи, които са опитали, един от най-полезните и най-усъвършенстващи критичното мислене е провеждането на дебати. Темата няма значение – участниците осъзнават, че най-важното са валидните аргументи, тяхната обосновка и обяснение, способността да търсите информация и да използвате източници.
Търсенето на съкровища в град Каунас също насърчи критично мислене: търсенето на най-дългата литовска дума, която е написана на върха на сграда; за площад, който никога не е зает, никога шумен, никога незамърсен, няма кучета, няма деца, няма пейки; за монтаж на “лодка”, която е почти тук, но често остава незабелязана, защото виси над главите ни. 


Методите за критично мислене, научени от участниците по време на проекта, ще бъдат използвани в техния личен, професионален или университетски живот. Придобитите знания и опит подобряват възможностите за кариера, възможностите за навлизане на пазара на труда и допринасят за благосъстоянието на обществото.
“Младежкият обмен беше голямо приключение; за мен беше удоволствие да водя нашия български екип там. Екипът сподели положителните си мисли по проекта – младите хора създадоха много приятелства, споделяха и приемаха истории, забавляваха се, правеха неща, които ще си спомнят завинаги. Получихме познания за тази интересна страна. Хората от Neribota Ateitis (водещата организация) ни дадоха внимание, време и осигуриха средствата за оцеляване на това място. Каунас се оказа забавно място, изпълнено с неизвестни удоволствия. Надявам се някой ден да видя това място отново”. – Валери, участник в обмена